ABB har tagit hem order från norska varvet Ulstein Verft

ABB levererar hybridkraftsystem till Nexans nya kabelläggningsfartyg Foto: ABB

 

ABB har fått en order från Ulstein Verft i Norge för att leverera ett avancerat kraft- och framdriftssystem till Nexans kommande kabelläggningsfartyg. Fartyget, som förväntas levereras 2026, blir det tredje och mest avancerade i Nexans flotta, tillsammans med Nexans Skagerrak och Nexans Aurora som också är utrustade med  företagets teknik.

Det integrerade systemet möjliggör säker och effektiv kabelläggning, -återvinning och -reparation genom kraftgenerering, distribution, energilagring och elektrisk framdrift. Den elektriska designen med "sluten ring" ger hög feltolerans och optimal motoranvändning vid dynamisk positionering, vilket minimerar risken för strömbortfall och ökar säkerheten och tillförlitligheten. Energilagringssystemet kommer att minska motorns drifttimmar och fungera som reservkraftkälla vid behov.

"Nexans uppskattar de fördelar som vårt slutna ringsystem, ESS och RDS ger för att stödja en säker, effektiv och tillförlitlig kabelläggning. Vi ser fram emot att stärka vår relation med både Nexans och Ulstein Verft," säger Rune Braastad, Global Business Line Manager, Marine Systems, ABB Marine & Ports.

Utöver de viktigaste systemkomponenterna – generator, ställverk, transformatorer, frekvensomvandlare, motorer, DC-ställverk för batterier och ESS – omfattar företagets leverans Remote Diagnostic System (RDS) för framdrift, thruster-omriktare och likriktare samt cybersäkerhetskonfiguration för RDS.

Genom att tillhandahålla exakt och snabb feldetektering och kontinuerligt övervaka utrustningens hälsostatus förbättrar RDS systemets prestanda och minimerar behovet av service på plats. Detta resulterar i betydande besparingar i stilleståndstid och underhållskostnader.