Stena Line - ny färjelinje och expanderar i Östersjöområdet

Foto: Stena Line

Stena Line meddelade nyligen att de har förvärvat verksamheten i färje- och RoRo-terminalen i Ventspils hamn, Lettland, vilket representerar den senaste i en rad investeringar i Östersjöregionen, inklusive tillskottet av uppgraderade färjor och nya färjelinjer.

Förvärvet i Lettland är det senaste bland flera drag för att en långsiktig expansion i den växande Östersjöregionen. Rederiet har trafikerat linjen mellan Ventspils och Nynäshamn, Sverige sedan 2012 och det senaste tillkännagivandet visar på ett långsiktigt engagemang i Ventspils – en av deras strategiska platser i Östersjön.

Direkt ägande av verksamheten i Ventspils kommer att ge rederiet framtida expansionsmöjligheter då Lettland fortsätter att öka sin betydelse som sjöfartsnation med ökande handelsvolymer.

"Östersjön är en stor tillväxtregion för Stena Line och vår investering i Ventspils visar hur engagerade vi är i att utveckla vår affär med Lettland", säger Niclas Mårtensson, VD Stena Line. Han fortsätter: "Med detta strategiska drag har vi säkrat en långsiktig position i en väsentlig del av vårt europeiska nätverk och jag ser fram emot att arbeta med våra kunder och partners för att fortsätta expandera i regionen."

På grund av den växande kundefterfrågan på rutten mellan Lettland och Sverige införskaffades nyligen två färjor – Stena Baltica och Stena Scandica. Dessa utökade färjor tillförde 30 procent av fraktkapaciteten på rutten samt erbjuder en plats för maximalt 970 passagerare i varje fartyg.

En liknande utbyggnad gjordes på linjen Liepaja, Lettland – Travemünde, Tyskland 2021 och 2022, vilket tillförde 40 procent fraktkapacitet genom introduktionen av Stena Livia och Stena Flavia, vilket också förkortade överfartstiden avsevärt.

Företagets Östersjöexpansion inkluderar också öppnandet av en ny rutt mellan Nynäshamn, Sverige och Hangö, Finland i februari 2022. Den nya linjen har tagits emot väl av kunder med växande fraktvolymer samtidigt som även resenärer med bil växer i antal.