Nytt samarbetsavtal om godsvagnar ska stärka nordiskt försvar

Amerikanskt militärmateriel har lastats på järnvägsvagnar vid Narviks station. Den transporterades med Ofotbanen till Sverige under Natoövningen Immediate Response i april i år. Foto: Marianne Henriksen, Bane NOR

I ett betydande steg mot att förbättra försvarskapaciteten i Norden har Bane NOR ingått ett avtal med både den norska och svenska försvarsmakten om gemensamt inköp av nya godsvagnar. Avtalet är ett resultat av ett fördjupat nordiskt samarbete, särskilt i ljuset av det förändrade säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges och Finlands inträde i Nato.

Avtalet kommer att kraftigt förbättra möjligheterna att transportera tungt militärt materiel på järnväg, inklusive nyanskaffade stridsvagnar. Thor Gjermund Eriksen, vd för Bane NOR, ser avtalet som en direkt konsekvens av Bane NOR:s roll inom totalförsvaret och pekar på vikten av nordiskt samarbete kring transportberedskap.

– Avtalet innebär en betydande förbättring av kapaciteten för militära transporter på järnväg både i Norge och Sverige, mellan länderna, och till andra länder i Europa, säger Eriksen.

Enhetliga krav för ökad samordning

Avtalet bygger på gemensamma krav som säkerställer att de nya godsvagnarna uppfyller både de norska och svenska försvarens behov samt följer gällande regelverk. När de norska vagnarna inte används för militära ändamål, kommer de att kunna nyttjas internt av Bane NOR eller hyras ut för civila godstransporter. Detta säkerställer att vagnarna hålls i gott skick och samtidigt ökar kapaciteten inom civila transporter.

Förstärkt kapacitet för militära transporter

Gro Jære, chef för Försvarsmateriel i Norge, uttrycker sin tillfredsställelse med det nya avtalet och menar att det stärker den gemensamma försvarsförmågan i Norden.

– Förmågan att flytta tyngre militärt materiel och förnödenheter på järnväg inom Norge och mellan de nordiska länderna är avgörande för vår gemensamma försvarsförmåga. Detta samarbete visar att tvärsektoriellt och nordiskt samarbete kan få betydande effekter och jag är mycket nöjd med att vi har fått ihop det här avtalet, säger Jære.

Transportminister: Viktigt för både civila och militära behov

Transportminister Jon-Ivar Nygård välkomnar avtalet och betonar vikten av stärkt nordiskt samarbete för gränsöverskridande transporter, särskilt med tanke på den rådande situationen i Europa.

– Med kriget i Ukraina och Sverige och Finland som nya NATO-medlemmar är ett närmare nordiskt samarbete kring gränsöverskridande transporter nödvändigt. Det är därför positivt att Bane NOR samarbetar med både norska och svenska försvarsmyndigheter kring inköp av godsvagnar som kan möta både militära och civila behov. Järnvägen kommer att bli ännu mer attraktiv för transporter av tungt civilt gods samtidigt som beredskapen för järnvägen stärks, säger Nygård.

Fakta om avtalet

Det nya samarbetsavtalet omfattar upp till 120 godsvagnar. Bane NOR planerar att genomföra en pilotupphandling av tio rälsvagnar, medan resterande vagnar kommer att köpas genom optioner som ingår i avtalet. Anbudsförfrågningar har redan skickats ut, och målet är att slutföra kontrakten under året.

Den nordiska försvarskapaciteten stärks genom detta samarbete, vilket också visar på den strategiska vikten av samordnade inköp och gemensamma lösningar för att möta framtidens utmaningar.

Källa: Bane NOR