Bron Norderelbbrücke i Hamburg stängs för underhåll – påverkar godstrafik och pendeltåg

Under de fullständiga avstängningarna kommer det inte att vara möjligt att bedriva godstrafik till eller från de nämnda destinationerna, vilket kan leda till betydande förseningar och omdirigeringar. På grund av den samtidiga avstängningen av sträckan Berlin–Hamburg kommer godstrafiken till och från Hamburg-Billwerder endast att kunna ske delvis via städerna Lüneburg och Büchen. Foto: Deutsche Bahn

För att säkerställa Norderelbbrückes tillgänglighet i miljonstaden Hamburg krävs ytterligare underhållsarbeten på godsjärnvägsspåren (linje 1280). Detta kommer att leda till avstängningar som påverkar både gods- och regionaltrafiken.

Bron Norderelbbrücke, en central del av Hamburgs järnvägsinfrastruktur, kräver förstärkningsarbeten för att avlasta broens tvärbalkar. Arbetet innefattar installation av stödstrukturer som monteras både underifrån och från spårområdet ovanpå bron. Detta arbete är nödvändigt för att säkerställa broens långsiktiga stabilitet och funktionalitet, men kommer att medföra betydande störningar i tågtrafiken.

Avstängningar och påverkan på tågtrafiken

– Arbetet med Norderelbbrücke kommer att innebära fullständiga avstängningar av järnvägslinjer från den 27 september 2024 till den 6 oktober 2024, varje dag mellan klockan 08:00 och 16:00. Under denna period kommer ingen godstrafik att kunna transporteras via bron till och från Danmark, Lübeck, Itzehoe eller Kiel-Meimersdorf.

Krav på förstärkning av Norderelbbrücke

Efter dessa fullständiga avstängningar kommer en enkelspårig drift att tillämpas från den 7 oktober till den 11 oktober 2024 samt den 14 oktober 2024. Detta innebär att trafiken på linje 1250 mot Hamburgs centralstation också kommer att påverkas under dessa perioder.

Störningar i godstrafiken och regionaltrafiken

I den regionala trafiken kommer linjerna RB 31 och RB 41 att drabbas av inställda avgångar, vilket påverkar pendlare i området. Resenärer uppmanas att planera sina resor i god tid och räkna med längre restider eller alternativa resvägar.

Viktiga underhållsåtgärder för Hamburgs järnvägsinfrastruktur

Norderelbbrücke är en av Hamburgs viktigaste broar för järnvägstrafik, särskilt för godstransporter till och från norr och öster. Denna bro, som sträcker sig över floden Elbe, är en vital länk i det nationella och internationella järnvägsnätet. Arbetet med att förstärka bron är en del av ett större underhållsprojekt för att säkerställa att bron förblir i gott skick och kan hantera den ökande trafikbelastningen.

Underhållsåtgärderna på Norderelbbrücke, inklusive förstärkningen av tvärbalkarna, är avgörande för att förhindra framtida skador och säkerställa att bron kan fortsätta att användas på ett säkert och effektivt sätt. Trots de tillfälliga störningarna är dessa åtgärder nödvändiga för att skydda en av Hamburgs mest kritiska infrastrukturer.

Källa: Eisenbahn Nachrichten