Konflikten mot Tesla utökas - PostNord och CityMail ska stoppa utskick av registreringsskyltar

Konflikten mellan fackföreningen IF Metall och Tesla har pågått sedan 2021. Foto: Tesla Fans Schweiz

Sekos förbundsstyrelse (Service- och kommunikationsfacket) har beslutat att utöka sympatiåtgärderna mot Tesla till stöd för IF Metalls i deras konflikt med den globala biltillverkaren, Tesla. Utökningen berör bolagen PostNord och CityMail. När varslet träder i kraft kan inte företaget skicka brev och paket till de nya adresser som företaget registrerat hos Transportstyrelsen för att runda den ursprungliga konfliktåtgärden i syfte att exempelvis kunna skicka ut registreringsskyltar.

– Vi täpper nu till nya hål som Tesla utnyttjar för att runda vårt varsel. Deras ständiga försök att kringgå våra varsel är bara ytterligare ett exempel på deras brist på respekt för den svenska kollektivavtalsmodellen. Att de ägnar så mycket tid och kraft till att runda spelreglerna är bara en signal om att de har stora problem, säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia.

– Vi kommer att fortsätta fighten mot Tesla så länge som IF Metall önskar det. När vi märker att de försöker runda vårt varsel så gör vi en analys kring vad vi kan göra för att täppa till det kryphålet på bästa sätt. Dom rundar, vi täpper till, fortsätter Lavecchia.

– Vi backar IF Metall till 100 procent i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att vi tillsammans ska gå segrande ur denna kamp för rättvisa villkor för Teslas anställda, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson.

Fackförbundet varslar om ytterligare sympatiåtgärder vid PostNord Sverige AB och CityMail Sweden AB, i form av blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall adresserade till TM Sweden AB på de post- och paketadresser (inklusive c/o-adress) som TM Sweden AB har registrerade hos Transportstyrelsen.   

Blockaden innebär att sympatiåtgärderna kvarstår även om annat företag övertar blockerat arbete.