Ett nytt kollektivavtal har slutits för omkring 65 åkeriföretag med gränsöverskridande godstrafik utanför Norden. Överenskommelsen följer industrins märke och omfattar deltidspension samt bekostade läkarintyg för förare som behöver förlänga behörighet.
Avtalet innebär kostnadsökningar som enligt arbetsgivarsidan kan bli krävande, men ses som en del i att upprätthålla den svenska lönemodellen.
Utlandsavtal klart för gränsöverskridande godstrafik
Ett nytt utlandsavtal har tecknats mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund, som ingår i Transportföretagen, och Svenska Transportarbetareförbundet. Avtalet omfattar cirka 65 åkeriföretag och omkring 150 anställda som kör godstrafik utanför Norden.
Avtalet följer det så kallade märket, som industrins parter enats om, med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent över två år.
– Kostnadsökningarna kommer att bli krävande för många transportföretag. Utlandsavtalet gäller för åkerier som kör gods till och från utlandet och som därmed är utsatta för en större internationell konkurrens. Men genom att hela den svenska arbetsmarknaden håller det märke som industrin förhandlat fram, värnar vi den svenska lönemodellen, säger Annika Nordin, förhandlingschef på Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
Nya villkor i årets avtal
Bland nyheterna i årets överenskommelse finns införandet av deltidspension samt att arbetsgivaren bekostar läkarintyg vart femte år för arbetstagare som behöver förlänga sin tunga behörighet hos Transportstyrelsen.
– Delpension har varit en viktig fråga för vår motpart, liksom att arbetsgivaren ska bekosta läkarintyg. Vi har räknat av alla kostnadsökningar i villkoren från lönehöjningarna, så att avtalet håller sig inom märkets kostnadsram, säger Annika Nordin.
Källa: Transportföretagen