Utökad logistikpark nära Berlin

Illustration av logistics centre Oberkrämer. Bild: Garbe Industrial Real Estate

I Oberkrämer (Oberhavel-distriktet) har den Hamburg-baserade projektutvecklaren Garbe Industrial Real Estate GmbH börjat bygga en logistikfastighet med en total yta på cirka 21 000 kvadratmeter, vilket skapar ytterligare utvecklingspotential för Berlin/Brandenburgs storstadsregion. Byggandet pågår utan fasta hyresåtaganden och slutförandet är planerat till första kvartalet nästa år.

Fastigheten är en del av en logistikpark, på en 146 000 kvadratmeter stor tomt i området Industriområdet "Vehlefanz", som Garbe Industrial Real Estate utvecklar. Investeringsvolymen uppgår till 70 miljoner euro.

I första byggskedet uppfördes ett logistikcenter med en hallyta på 15 000 kvadratmeter som nu hyrs ut till Kuehne + Nagel. I den andra byggfasen uppfördes en logistikfastighet med en 30 000 kvadratmeter stor lageryta där företaget VAH Jager har flyttade in.

"I den tredje byggfasen, som vi förnärvarande utvecklar med våra partners, fullbordar vi logistikparken," betonar Adrian Zellner, direktionsledamot på Garbe industrifastigheter.

Fastigheten kommer att bestå av en 20 000 kvadratmeter stor hall. Den kommer att hah tjugo lastbryggor och två takskjutportar på marknivå för lastning och lossning av lastbilar.

"Detta gör den nya byggnaden lämplig för logistiktjänster av olika slag. Dessutom kommer det finnas cirka 1 000 kvadratmeter som består av kontor med mera. Det planeras för parkeringsplatser till logistikparkens uteområde med plats för totalt sextio bilar och fyra lastbilar", förklarar Adrian Zellner.

"Berlin har utvecklats till en av den tyska logistikfastighetsmarknadens mest dynamiska regioner. De två senaste åren har framförallt en större del av den tillgängliga hallytan hyrts ut där. De snabba uthyrningsframgångarna för de två första hallarna bekräftar denna trend och visar att vårt lokaliseringsbeslut för fyra år sedan var mycket bra", säger Adrian Zellner". Av denna anledning är jag optimistisk och tror att även den tredje fastigheten kommer att vara fullt uthyrd innan den står färdig."

Som en av de ledande tyska projektutvecklarna, ägnar industrifastighetsbolaget särskild uppmärksamhet åt frågan om hållbarhet i realiseringen av fastigheten. För att generera förnybar energi kommer ett solcellssystem att installeras på hela takytan, företaget använder energisnåla lysdioder för att
lysa upp hallen och några av parkeringsplatserna på uteplatsen kommer att utrustas med e-laddpunkter. Bolaget siktar på certifiering enligt Gold Standard av German Sustainable Building Council för fastigheten.

Närheten till huvudstaden gör läget speciellt attraktiv. Logistikparken ligger i nordvästra Berlin på motorvägen A 10, cirka 1,5 kilometer från trafikplatsen Oberkrämer. Därifrån är det cirka 30 kilometer via A 111 till centrum av Berlin. Platsen är ansluten till Hamburg via Berliner Ring och A 24, till Hannover via A 2 och till Leipzig via A 9.