Artificiell Intelligens: Skotten som kidnappades av sin egen elbil

Fordonet i bilden är av samma typ som den tillfälligt "självständiga" elbilen i Skottland. Pressfoto: MG

- Elbilen körde amok: Mannen slängde nycklarna, släppte bromsarna som slutade att fungerade, men bilen stannade först när polisen ingrep.

Nyligen drabbades skotten Brian Morrison av en skräckupplevelse när hans elbil av modell MG ZS vägrade stanna eller ens sakta ned.

Morrison började sin resa hem från arbetet i Glasgow när hans MG ZS EV, en helt elektrisk SUV, helt plötsligt inte lydde sin förare längre.

Körde mot rött

I stället för att stanna fortsatte MG:n sin färd i nästan 50 km/h och svarade inte ens på bromspedalen.

Morrison passerade flera röda trafikljus och rondeller utan att sakta ner och lyckades undvika fotgängare och andra fordon mirakulöst.

– Jag hörde ett högt, malande ljud som lät som bromsarna på bilen. Eftersom min bil är nästan ny förstod jag att problemet inte kunde vara bromsarna, berättade Morrison för Daily Mail.

MG-ägaren som intervjuades av tidningen lyckades ta sig igenom den första rondellen och antog att bilen skulle stanna på nästa raksträcka. Det visade sig dock inte vara fallet.

Ringde nödnumret

Istället för att stanna påbörjade Morrison nästa bästa lösning – att ringa nödnumret.

Nödoperatörerna hade aldrig stött på ett liknande problem, men de skickade tre polisbilar efter Morrison.

När polisen kom fram till platsen föreslog de att Morrison skulle kasta MG-nycklarna genom fönstret på polisbilen i ett försök att stänga av elbilen. Tyvärr fungerade inte det heller.

Till slut beslutade polisen att stoppa MG genom att köra framför och sakta in bilen. De lät sedan Morrison kollidera lätt med deras bil bakifrån och lyckades sakta ner båda fordonen till stopp.

Men där slutade inte äventyret...

Det verkade som om allt skulle sluta väl, men så blev det inte. När polisen steg in i den nu stoppade MG-bilen gjorde de något som verkade stoppa fordonets rörelse.

– När jag klev ur bilen började polisen flytta sin egen bil, vilket fick min bil att starta igen, berättade Morrison.

Polisen var tvungen att stoppa bilen igen och hålla den på plats med sin egen bil tills en representant från RAC, Royal Automobile Club, anlände och anslöt en felkodsläsare till bilen.

Lång lista

Felkodslistan var lång, och enligt Morrison hade RAC-representanten aldrig sett något liknande tidigare.

MG har meddelat att de har kontaktat Morrison och vill undersöka hans bil.

Detta är inte första gången som bilar har påståtts ha kört iväg på egen hand och vägrat lyssna på sina förare. Toyota undersökte för några år sedan ett antal händelser i USA där Prius-bilar misstänktes ha fortsatt färden envist, oavsett ägarens motåtgärder.

Källa: Daily Mail