Litra blir ny logistikpartner för Gasum

Gasum väljer Litra som strategisk logistikpartner i Norden Foto: Gasum

Gasum inleder ett strategiskt partnerskap med transportföretaget Litra för att effektivisera transporten av flytande gasprodukter i Norden. Avtalet innebär att transportföretaget från och med hösten 2024 kommer att ansvara för majoriteten av energibolagets transporter av flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (LBG) i Finland, Sverige och Norge.

Transportföretaget kommer att tillhandahålla tjänster för transportplanering, underhåll och lastbilstjänster inom Gasums fordonspark. Bolaget är redan verksamt i Sverige och Norge, och gör nu sitt inträde på den finska marknaden. Hittills har endast cirka en fjärdedel av energibolagets transporter i Finland använt biogas som bränsle. Litra har åtagit sig att hantera nästan alla transporter med gasdrivna lastbilar även i Finland, vilket kräver investeringar i en gasdriven fordonspark.

Transporterna i Sverige och Norge kommer att fortsätta att ske med gasdrivna lastbilar som tidigare. Genom att konsolidera lastbilstjänsterna strävar energibolaget efter att standardisera processerna, öka flexibiliteten och optimera resursanvändningen. Det förväntas leda till mer effektiva leveranser för Gasums kunder.