En färsk undersökning från Västsvenska Handelskammaren visar att fyra av fem svarande företag förväntar sig i hög eller viss grad att påverkas negativt av USA:s tullar – främst i form av högre kundpriser, minskade marginaler och ökade affärsrisker.
– Besluten i USA, världens största ekonomi, får direkta konsekvenser för Västsverige, som är landets ledande exportregion. Resultaten bekräftar bilden av ett exportberoende näringsliv som påverkas av ökad protektionism och ett mer oförutsägbart handelsklimat, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.
Osäkerhet kring investeringar och affärsrelationer
Undersökningen visar att företagen ser flera tänkbara effekter av tullarna:
- 55 procent bedömer att tullarna kan leda till högre kundpriser och/eller lägre marginaler
- 41 procent uppger att deras investeringar eller tillväxtplaner kan påverkas
- 53 procent befarar förseningar eller ökad osäkerhet i affärsrelationer
Samtidigt ser företagen en tydlig risk att även EU:s potentiella motåtgärder kan slå tillbaka mot dem: majoriteten av de exporttunga företagen bedömer att det finns risker för negativa följdeffekter. Denna grupp ser också stor
– Vi förstår att EU måste svara med motåtgärder, men ser positivt på att man hela tiden arbetar för att undvika en eskalering och påtalar vikten av en fri och öppen handel, säger Johan Trouvé
Långsiktig anpassning – men kortsiktig avvaktan
Trots att flera företag uppger att de under de senaste åren aktivt arbetat med att stärka sin motståndskraft – bland annat genom fler exportmarknader och mer diversifierade värdekedjor – är det få som planerar omedelbara åtgärder. Majoriteten avvaktar utvecklingen innan de vidtar några strategiska förändringar. Få företag planerar ökad produktion i USA men ett av fem företag planerar fokusera mer på andra exportmarknader.
De kedjeeffekter som oroar mest är:
- Störningar i leverantörskedjor
- Osäkerhet kring globala handelsavtal
- Ökad administrativ börda och komplexa regelverk
Många av de exporttunga företag som svarat oroas också för förändrade valutakurser.
– Det här understryker vikten av ett stabilt och öppet handelsklimat. Sveriges konkurrenskraft bygger på export och internationella affärer. När det globala regelverket ruckas, påverkar det hela vår ekonomi, avslutar Johan Trouvé.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Västsvenska Handelskammaren v.15–16 2025 och besvarades av 152 företag med affärsrelationer eller export till USA. Svarsfrekvensen var 48 procent.
Källa: Västsvenska Handelskammaren