Luleå Hamn expanderar

Luleå Hamn måste helt enkelt bli större. Foto: Luleå Kommun

För att möta den industriella utvecklingen och den gröna tillväxten i norra Sverige påbörjar Luleå Hamn nu projektet Nya Luleå Hamn. Rejlers har en roll som delprojektledare och ansvarar för utformningen av systemarkitekturen som ska möjliggöra hög grad av automatisering inom hamnanläggningen.

Den nya hamnen i Luleå kommer att inkludera en ny hamnplan på 750 000 kvadratmeter och är av strategisk betydelse för att kunna genomföra alla planerade industriella initiativ i norra Sverige.

Företaget agerar som delprojektledare med ansvar för att etablera en modern systemarkitektur som skapar förutsättningar för avancerad automatisering. Deras uppdrag omfattar alla aspekter av systemen, från de tidiga projektfaserna till att säkerställa att hamnanläggningen fungerar smidigt i framtiden. Systemarkitekturen kommer att integrera olika funktioner, inklusive affärssystem, logistik- och terminalhanteringssystem samt anlöpssystem för de olika aktörerna i hamnområdet.

Den nya hamnen kommer också att inkludera en logistikpark med utökade lagringsytor och en järnvägsanslutning som kommer att stödja företagsinitiativ och industriella etableringar längs Södra Malmbanan. Den fördjupade farleden och djuphamnen möjliggör hantering av större och fullastade fartyg, vilket resulterar i mer effektiva sjötransporter och minskad miljöpåverkan.

– När den nya hamnen är färdigbyggd har godskapaciteten ökats flera gånger om. Genom Rejlers stora kunnande inom digitala industri- och logistikprocesser kan vi möta de tuffa krav som ställs på system-arkitekturen i den nya hamnen, säger Erik Söderström, Business Area Manager på Rejlers Division Industry.

– Uppdraget utförs i nära samarbete med Nordkonsult i Luleå AB, där vi är glada över möjligheten att utveckla det lokala samarbetet ytterligare då goda samarbeten är avgörande inom den expansiva region vi befinner oss i, avslutar Erik Söderström.