Inditex samarbetar med Maersk för att minska sina utsläpp från sjötransporter

På samma sätt som Inditex har Maersk ett klimatmål som syftar att bli ett nettointegritetsföretag inom alla affärsområden fram till 2040. Förutom att använda ECO Delivery för all sin oceanintransport under Maersk-vård, ökar Inditex också multimodal transport och samarbetar i en ny pilotlösning för järnväg med Maersk, RENFE och Cepsa i södra Spanien, som lanserades i somras. Dessa nära samarbeten är avgörande för att uppnå ambitiösa och gemensamma mål. Foto: Maersk

Maersks alternativa bränslen beräknas minska utsläppen med över 80% jämfört med konventionella fossilbränslen. Inditex, moderbolaget för modevarumärken som Zara och Massimo Dutti, har ingått ett partnerskap med fraktgruppen Maersk för att minska sitt globala utsläpp av växthusgaser (GHG) från sjölogistik genom att inkludera alternativa bränslen på alla sina inkommande rutter med denna ledande transportör.

Genom ECO Delivery Ocean-programmet ersätter Maersk fossila bränslen på sina fartyg med gröna bränslen* som grönt metanol eller biodiesel av andra generationen baserad på avfallsråvaror. Detta förväntas leda till en beräknad minskning av mer än 80 procent av GHG-utsläpp jämfört med konventionella källor.

Med ECO Delivery Ocean erbjuder Maersk sina kunder möjligheten att hantera transporter helt med certifierade gröna bränslen till en fast kostnad. De motsvarande besparingarna av växthusgaser bekräftas för kunderna med ett externt verifierat certifikat, och dessa transporter kommer att vara undantagna från avgifter enligt EU:s handelssystem för utsläpp (ETS) av Maersk i framtiden.

Främja innovativa lösningar

Detta samarbete är ett utmärkt exempel på hur man kan främja innovativa lösningar med dedikerade partners för att bekämpa klimatförändringar. Genom detta gemensamma initiativ med Maersk tar vi stora steg mot att minska utsläppen som är kopplade till våra sjötransporter. Detta projekt är i linje med Maersks mål att nå netto nollutsläpp år 2040 och bidrar till att öka användningen av alternativa bränslen med en betydligt minskad kolavtryck.

Info om partners:

Om Inditex Inditex är en av världens största modeåterförsäljare och verkar i över 200 marknader genom sin onlineplattform och butiker. Med en affärsmodell som fokuserar på att uppfylla kunders önskemål på ett hållbart sätt, är Inditex engagerat i att uppnå netto nollutsläpp år 2040.

Om Maersk A.P. Moller - Maersk är ett integrerat logistikföretag som arbetar med att koppla samman och förenkla sina kunders leveranskedjor. Som en global ledare inom logistiktjänster verkar företaget i mer än 130 länder och har över 100 000 anställda. Maersk siktar på att nå netto nollutsläpp år 2040 över hela verksamheten med nya teknologier, nya fartyg och gröna bränslen.

Källa: Maersk