Neste planerar att minska upp till 400 jobb globalt, främst i Finland

Bilden visar Nestes leverans av olja på sommaren i Finland när bränslet brukar vara som mest prisvärt. Foto: NESTE

Neste planerar organisatoriska förändringar som förväntas leda till att upp till 400 jobb försvinner globalt, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Syftet med förändringarna är att stärka företagets långsiktiga konkurrenskraft.

Förändringarna förväntas generera årliga besparingar på cirka 50 miljoner euro. Enligt preliminära bedömningar kommer förändringarna att påverka cirka 300–350 jobb i Finland. Exakta siffror kommer att klargöras under pågående förhandlingar, enligt Nestes kommunikationsavdelning.

Inga beslut ännu om Finland

Minskningarna kommer främst att beröra funktioner, förnybara affärsområden och utvecklingsuppdrag Dessutom kommer Neste att sammanföra sina förnybara affärsområden till en enhet, kallad "Förnybara produkter." Företaget har ännu inte specificerat hur många jobb som är hotade i Finland.

Förväntningarna är att förändringarna kommer att generera årliga kostnadsbesparingar på cirka 50 miljoner euro för Neste. Större delen av besparingarna förväntas realiseras under 2024.

– Den här förändringsprocessen påverkar vår personal, och därför har beslutet inte varit enkelt, men det har varit nödvändigt. Vi erbjuder stöd till de anställda som berörs av denna process, säger Nestes vd Matti Lehmus i ett pressmeddelande.

Neste Excellence-program

Neste meddelade under en kapitalmarknadsdag i juni 2023 att de med sitt Neste Excellence-program siktar på att skapa värde på över 350 miljoner euro fram till slutet av 2026.

Under planeringsprocessen kommer Neste att samarbeta nära med sin personal och dess representanter. Processer och tidtabeller kommer att variera mellan olika länder och verksamheter.

Lägre omsättning

I slutet av oktober meddelade Neste att dess jämförbara rörelseresultat steg till 1 047 miljoner euro från föregående års 979 miljoner euro under perioden juli-september. Företagets omsättning sjönk från 6,58 miljarder euro förra året till 5,97 miljarder euro.

Vd Lehmus noterade i sin genomgång att resultatförbättringen främst berodde på de förnybara produkternas resultat, som ökade med cirka 40 procent.

Källa: Neste