Maersk planerar att minska antalet anställda med 10 000 på grund av sjunkande fraktpriser

Maersks containerfartyg MAASTRICHT MAERSK i morgondimma i Rotterdams Europahamn. Foto: Wikipedia Common, Kredit: Kees Torn

Maersk planerar att minska antalet anställda med 10 000 på grund av minskad lönsamhet till följd av sjunkande fraktpriser

- AP Möller-Maersk, en ledande indikator för global handel, planerar att minska antalet anställda med minst 10 000 för att skydda sin lönsamhet när fraktpriserna har sjunkit och konkurrensen inom sjötransport ökat, skriver tidningen The Business Times.

Maersk meddelar att de förväntar sig att spara 600 miljoner dollar genom åtgärderna för arbetskostnader, enligt ett uttalande på fredagen (3 nov). Det Köpenhamnsbaserade företaget kommer också att granska sitt aktieåterköpsprogram för 2024 och minska sin uppskattning av kapitalutgifterna 2023 och 2024.

Lägre förtjänst

Maersk meddelade att förtjänsten före ränta, skatt, avskrivningar och amorteringar sjönk till 1,88 miljarder dollar under tredje kvartalet. Det jämförs med en medianprognos på 1,89 miljarder dollar i en enkät med analytiker sammanställd av Bloomberg.

Maersk säger nu att de förväntar sig att 2023 års underliggande EBITDA ("vinst före ränta, skatt, avskrivningar och amorteringar") kommer att ligga "toward the lower end" av det tidigare angivna intervallet på 9,5 miljarder dollar till 11 miljarder dollar.

"Brant nedgång"

Containerrederier står inför en brant nedgång i vinsterna efter rekordvinster under 2021 och 2022, när hög efterfrågan på konsumtionsvaror under pandemin, tillsammans med begränsad fartygsförsörjning, drev upp fraktpriserna.

I år har den globala ekonomiska tillväxten mattats av, och företag arbetar igenom befintliga lager i stället för att transportera nya varor till Europa och USA. Samtidigt byggs en överutbud av fartyg upp på marknaden.

Källa: The Business Times