Eye-tracking-teknik ska förbättra lotsutbildningen

Eye-tracking, tekniken som används för att registrera och mäta rörelserna i en persons ögon, har använts framgångsrikt inom flera branscher. Foto: garrett parker/unsplash

Eye-tracking-teknik har potential att förbättra lotsutbildningen på många sätt, visar en ny rapport finansierad av Trafikverket. Forskningen har använt eye-tracking för att följa och analysera ögonrörelser och fokuspunkter hos lotsar och visar hur detta kan öka säkerheten och effektiviteten i sjöfartsträningen.

Eye-tracking har tidigare framgångsrikt använts inom fordonsindustrin för att övervaka förarens uppmärksamhet. På liknande sätt kan tekniken användas i sjöfartsprojekt för att förbättra navigationsstrategier och lotsarnas prestation. I ett projekt vid Lindholmens simulatoranläggning i Göteborg användes eye-tracking för att följa lotselevers ögonrörelser när de navigerade.

Denna teknik möjliggör en djupgående analys av hur lotsar agerar på bryggan, inklusive var de riktar sin uppmärksamhet och hur de reagerar i olika situationer. Genom att studera och jämföra ögonrörelserna hos lotselever och erfarna navigatörer har man kunnat förbättra utbildningen och diskutera bästa praxis.

För elever och instruktörer har eye-tracking introducerat en visuell komponent som stöd vid debriefing. Det har gett möjlighet till diskussion och erfarenhetsutbyte, vilket berikar utbildningen. Sammantaget har eye-tracking visat sig vara ett värdefullt verktyg för att förbättra lotsutbildningen och öka säkerheten till sjöss.