Transportöransvar vid Sveriges gräns medför stora konsekvenser

Öresundsbron. Foto: karl hornfeldt/unsplash.

ID-kontroller med transportöransvar kan få betydande ekonomiska konsekvenser för både svensk och dansk ekonomi, enligt en analys från Greater Copenhagen. Förslaget går ut på, att regeringen ska kunna ta beslut om ett införande av kontroller, utan att fråga riksdagen.

Om Sveriges riksdag godkänner regeringens lagförslag kan detta leda till 25 procent färre pendlare från Sverige och en förlust på 2 miljarder DKK för den danska ekonomin. Sverige hade ID-kontroller med transportöransvar under en period 2016-2017. Redan då hade kontrollerna stora konsekvenser för arbetsmarknad och ekonomi. Idag är det många fler som pendlar än då, så konsekvenserna skulle också bli större.

Enligt analysen riskerar Skåne att förlora cirka 2 000 heltidstjänster, motsvarande 25 procent, med en årlig förlust på 2 miljarder DKK för den danska ekonomin. Greater Copenhagen varnar för att detta kan bidra till ökad arbetslöshet i Sverige, som redan ligger på 8 procent, och leda till en negativ påverkan på den regionala BNP:n.

Managing Director, Tue David Bak, uppmanar till att undvika denna negativa utveckling genom att avstå från symbolpolitik vid gränsen.