Tyskland satsar på klimatsmarta bussar: Ett avslut på finansieringen ändrar spelplanen

MCV – en ny busstillverkare på den tyska marknaden. Bilden visar MCV-bussar som kördes vid världsklimatmötet i Sharm-el-Sheik i november 2022. Foto: MCV

I en tid av ökad miljömedvetenhet tar Tyskland ett betydande steg mot en grönare framtid. Det tyska Federala Ministeriet för Digitala och Transportfrågor (BMDV) har tillkännagett en investering på ytterligare 53,4 miljoner euro för inköp av bussar med klimatvänliga drivsystem och tillhörande infrastruktur.

Den här nyheten, framförd av statssekreterare Daniela Kluckert, belyser utdelningen av finansieringsbevis till elva bussbolag och två distrikt över hela Tyskland. Denna omgång finansiering blir dock den sista enligt regeringens senaste uttalanden.

Avbrott

Ämnet om incitament för övergången till elbussar i Tyskland och dess avveckling diskuteras i en artikel av Maximilian Rohs och Felix Krewerth från PwC Tyskland, publicerad i Sustainable Bus-tidningen februari 2024. De tar upp hur det Federala Ministeriet nyligen utökade sitt omfattande finansieringsprogram för utsläppsfria bussar, men nu tvingats avbryta programmet efter en dom från den Federala Konstitutionsdomstolen.

Domstolen underkände finansieringen av Klimat- och Transformationsfonden (KTF), som var avsedd att finansiera omställningen med 60 miljarder euro lånat under Covid-19-pandemin. Med denna finansieringskälla uttömd, står bussoperatörer i Tyskland inför nya utmaningar i sina planer på elbussflottor.

Sista omgång ?

En senaste omgång finansiering kommer dock att sätta ytterligare 186 nya klimatvänliga bussar på vägarna. Totalt finansieras nu cirka 4,000 bussar och mer än 140 genomförbarhetsstudier under direktivet, vilket stöder över 250 transportföretag och kollektivtrafikmyndigheter i övergången till klimatvänlig kollektivtrafik, enligt BMDV.

Tyskland rankades som nummer två i Europa under 2023 för antalet registreringar av batterielektriska bussar, endast överträffad av Storbritannien, vilket gör det till det ledande landet i EU för denna statistik. Registreringarna av elbussar i Tyskland ökade med tjugonio procent förra året. När man ser till den totala marknaden för bussar och tränare i Tyskland, registrerades 5,493 nya fordon från januari till december, jämfört med 4,883 år 2022. År 2021 var dock siffrorna betydligt högre med 6,474 nya registreringar.

Trots allt

Daniela Kluckert, statssekreterare till den federala ministern för digitala och transportfrågor, uttrycker sin glädje över att kunna erbjuda finansiellt stöd till ytterligare tretton företag och distrikt för att hjälpa dem att övergå till rena bussar. Genom detta initiativ säkerställs att kollektivtrafiken blir mer klimatvänlig, mindre förorenande och tystare, vilket är avgörande för en hållbar framtid.

Källa: Tyska Federala ministeriet för digitala och transportfrågor