Alfredsson Transport tog hem Transportföretagens Hållbarhetspris 2024

Fr vänster. Lards Reinholdtsson vd LBC Frakt, Erik Alfredsson vd, Alfredssons Transport samt Johan Porsman Anbuds- & hållbarhetsansvarig, Taxi Stockholm. Foto: Transportföretagen

Vinnare av Transportföretagens Hållbarhetspris 2024 är Alfredsson Transport. För modiga initiativ för att nå mål om en helt fossilfri verksamhet, vann man juryns röst och en prissumma på 50 000 kronor att skänka till valfritt hållbarhetsprojekt.

Nyligen delades årets upplaga av Hållbarhetspriset ut av Transportföretagen. Vinnaren blev Alfredsson Transport från Norrköping. Övriga två finalister var Taxi Stockholm och LBC Frakt.

– Jag är så stolt över det här priset och stolt över att vi arbetar långsiktigt och inte ger upp, utan hela tiden försöker utveckla och utbilda oss. Vi har startat en AI-trafikskola och satsar på en väldigt stor anläggning för laddinfrastruktur för tung trafik. Priset ger extra energi i arbetet och det ska bli så kul att få förmedla det till vår fantastiska personal. Det visar att vi jobbar åt rätt håll, säger Fredrik Alfredsson, vd på Alfredsson Transport.        

Familjeföretag med mål om fossilfria transporter

Alfredsson Transport är ett familjeföretag som erbjuder ett helhetskoncept inom transport, lagring och logistik. De ingår i initiativet Fossilfritt Sverige och har som mål att vara helt fossilfria redan nästa år. Alla företagets chaufförer är utbildade i ECO-driving och har sedan 2018 inte investerat i ett enda fossilt fordon. Idag är 45 procent av deras bilar gas- eller eldrivna. Företaget har även konverterat hela uppvärmningen av deras kontor och logistikhallar med gaspannor, som drivs av restprodukten av det som uppstår när LBG-lastbilarna tankas på deras egna terminalområde. De håller även på att bygga en av Sveriges kraftigaste laddplatser för tung trafik.

– Transportsektorn är en av de stora pusselbitarna i omställningen och det finns en stor vilja hos våra medlemsföretag att vara med och bidra. Det är roligt att vi med det här priset kan uppmärksamma och premiera det. Med modiga initiativ för att nå sitt mål om en fossilfri verksamhet, är Alfredsson Transport ett mycket bra exempel på ett företag som tar stort ansvar för en hållbar framtid, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.

Juryns motivering:

”Alfredsson Transport har med konkreta och modiga initiativ tagit politiska och såväl kund- som affärsmässiga risker, där ett misstag eller överraskning utifrån, riskerat att slå direkt mot den egna plånboken. Alfredsson Transport är en enastående förebild för transportbranschen.”