Ny undersökning:Svenska bilister vill ha el och mindre utsläpp

Foto: Kamux

Nu vill fler svenskar köra på el. En ny undersökning från bilförsäljaren Kamux visar att en klar majoritet av landets bilister skulle satsa på en hybrid- eller elbil om de bytte bil i år. Dessutom uppger närmare var tredje svarande att bilens miljöpåverkan har blivit viktigare för dem.

I undersökningen, som genomförts bland 1 000 svenska körkortsinnehavare med bil, har företaget tittat närmare på svenskarnas vilja att byta till hybrid- eller elbil. Resultatet visar att 54 procent ser det som sannolikt att de väljer just el eller hybrid om de skulle byta bil i år. Störst är intresset hos männen, där 27 procent svarar att det är mycket sannolikt att de skulle välja el eller hybrid vid ett bilbyte. Samma siffra hos kvinnor är endast 19 procent.

För de som inte ser hybrid- eller elbil som ett alternativ uppger närmare sex av tio, 58 procent, att de anser att priset är för högt. Fyra av tio, 36 procent, anger att de saknar tillgängliga laddningsmöjligheter och 28 procent anser att el- och hybridbilar har för kort räckvidd för deras behov.

På frågan hur viktigt det är att ha en utsläppssnål bil svarar 15 procent att det är en mycket viktig faktor som styr valet av bil redan idag. Mer än var tredje uppger dessutom att det har blivit viktigare och att det påverkar valet av bil i framtiden.

– Vår undersökning visar tydligt att intresset för hybrid- och elbilar har ökat och att svenskarna tycker bilens miljöpåverkan är viktig. Även om priserna generellt har vart högre än för diesel och bensin så ser vi nu att de kommit ner till en nivå där fler kan välja elektriskt. Ett faktum som är glädjande i många avseenden, säger Aino Hökeberg, CMO och tf VD på Kamux Sverige.

Om undersökningen: Undersökningen genomfördes som en online-undersökning i M3 Panel och har därefter bearbetats av Bilendi Oy under februari 2024. Undersökningen genomfördes bland 1 000 svenskar med körkort och bil i hushållet i åldrarna 17–70 år.

Källa: Kamux