Malmö CO₂ Hub, ett projekt som samlar flera aktörer från energi- och industrisektorn i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten. Stödet, som ges inom ramen för satsningen Industriklivet, ska användas för att utveckla en gemensam infrastruktur för transport, lagring och användning av koldioxid i regionen.
Projektet involverar flera företag inom energi, hamnlogistik och avfallshantering, däribland Copenhagen Malmö Port, E.ON, Nordion Energi, Sysav och Uniper. Växjö Energi och Öresundskraft stöder också satsningen. Målet är att ta fram en fördjupad förstudie om koldioxidinfrastruktur i Sydsverige, som ska vara klar i juni 2025.
Minskade kostnader och ökad tillgång till CCUS
Genom samarbetet ska företagen dela på investeringskostnader för att utveckla infrastrukturen, vilket kan göra tekniken för koldioxidinfångning och lagring (CCUS) mer ekonomiskt tillgänglig. Detta ska bidra till ökad utsläppsminskning. Målet är att skapa en hållbar CCUS-infrastruktur som också öppnar för fler aktörer att delta.
"Genom att samarbeta kring CCUS-infrastruktur kan vi skapa betydande klimatnytta för både industri och Sverige som helhet," säger projektledaren Henrik Norgren. "Projektet ger skalfördelar och minskade kostnader för alla deltagande företag, vilket underlättar för oss att bidra till Sveriges klimatmål."
Malmö som knutpunkt för koldioxidlogistik
Koldioxidinfångning är en viktig del av Sveriges och EU:s klimatmål. Malmö CO₂ Hub har som mål att etablera Malmö som en knutpunkt för koldioxidlogistik, där koldioxid kan samlas in och transporteras för slutlig lagring, bland annat i Norge och Danmark. Aktörerna i projektet arbetar för att skapa en infrastruktur som årligen kan fånga och lagra 1–2 miljoner ton koldioxid, vilket skulle bidra till negativa utsläpp och mer hållbar industri i Sverige.
CNetSS – ett föregångsprojekt
Malmö CO₂ Hub är en vidareutveckling av CNetSS, ett projekt som syftar till att öka utsläppsminskningar genom koldioxidlagring. Genom CNetSS har Malmö hamn identifierats som en lämplig plats för ett mellanlager för koldioxid. Projektet har redan definierat lagringsvolymer, transportmetoder och fysiska krav för mellanlagret.
Industriklivet
Industriklivet är en statlig satsning för att stödja den gröna omställningen, där Energimyndigheten beviljar bidrag till forsknings- och utvecklingsprojekt inom hållbar industri. Programmet omfattar totalt 1 457 miljoner kronor 2024 och finansierar projekt fram till 2031.
Källa: CMP