Effektiv lagerhantering baseras på smarta system

Svenska företags lagerlösningar har en relativt låg automatiseringsgrad jämfört med andra länder. Foto: Foto: SSI Schäfer
Svenska företags lagerlösningar har en relativt låg automatiseringsgrad jämfört med andra länder. Foto: Foto: SSI Schäfer

I takt med att allt fler företag satsar på automation och semiautomation av sin lagerverksamhet ökar utbudet av innovativa lagerlösningar som sparar resurser och skräddarsys utifrån hur lagret används. Idag finns en mängd olika lagersystem och lösningar som anpassas utifrån godsets plockfrekvens och karaktär.

När ett företag planerar och dimensionerar sina lagerutrymmen finns många faktorer att ta hänsyn till, bland annat hur ofta produkterna plockas och skeppas ut från lagret, hur känsliga varorna är, varornas vikt och hur hög automatiseringsgrad man eftersträvar i varuplockningsprocessen. Godsets utformning, karaktär, plockfrekvens och vikt avgör förstås till stor del vilken lagerlösning som blir effektivast.

Kombination av automatiserade och manuella moment
E-handelsbranschens expansion driver på utvecklingen av innovativa och effektiva lagersystem. Stefan Segerlund, försäljningschef på SSI Schäfer, påpekar att de svenska lagersystemen har en relativt låg automationsgrad jämfört med andra länder. Effektiviseringspotentialen är med andra ord stor. Samtidigt är automatiserade lösningar inte lösningen på alla behov, företag skall fokusera på att hitta rätt automatiseringsgrad för just deras verksamhet.

– Många företag strävar efter att automatisera de mest resurskrävande arbetsmomenten, exempelvis i form av automatiserade transport och lagringslösningar. Automation har många fördelar inom materialhantering, så som kompakthet, ökad effektivitet, lägre driftskostnader, men är inte svaret på samtliga problem och skall därför övervägas noga med hänsyn till företagets specifika situation. Många företag väljer manuella lagerlösningar till verksamhetskritiska delar så som reservdelar och verktyg, säger Stefan Segerlund.

Lokala brandskyddsföreskrifter påverkar planlösningen

– En faktor som utgör en utmaning i samband med lagerplanering och utformning av lagerlokaler är exempelvis lokala brandskyddsregler. Det kan förekomma olika tolkningar av vissa regler vilket gör att kraven är olika i olika kommuner. Det är viktigt för företag vilka etablerar ett nytt lager att ta hänsyn till yttre faktorer som brandregler, yttre laster så som snö och vind och utrymme. Att inte ta hänsyn till exempelvis brandregler i en tidig fas i projekteringen kan leda till att utrustningen i lagret måste ändras och projektet får förseningar och extrakostnader, säger Stefan Segerlund.

Han nämner läkemedelsdistributören Apoex som ett exempel på ett företag som lyckats med att inreda sitt lager på ett effektivt vis. Apoex har valt att komplettera sina traditionella hyllställs- och rullfacklösningar med en Autocruiserlösning, en automatiserad transportlösning som cirkulerar mellan lagrets olika plockzoner. För Apoex medför lösningen en effektiv kombination av automatiserad och manuell lagerhantering.