Logistikfastighetssegmentet har genomgått en fantastisk utveckling på senare år, då äldre fastigheter fasas ut till förmån för moderna och energieffektiva anläggningar. Kyl & frys lager har däremot på många sätt varit ett förbisett segment som, trots sin relativa stabilitet och långa genomsnittliga hyreskontrakt, inte har utvecklats i takt med efterfrågan. På senare tid har dock utvecklingen vänt. Flertalet storskaliga kyl & frys lager har byggts runtom i landet och fler är på gång.
Text: Annika Wihlborg
–Den utveckling vi har sett på logistikfastighetsmarknaden generellt, då allt fler har valt att bygga moderna och energieffektiva höglager, börjar vi nu se även när det gäller kyl & frys lager. Efter att i många år ha varit ett förbisett och nedprioriterat logistiksegment har kyl & frys lager på senare år fått något av lyft, säger Matthias Kettelhoit, på Logicenters.
En faktor som skiljer kyl & frys lager från andra typer av logistikfastigheter är att de av tradition inte byggs på spekulation. Kyl & frys lager är mer komplexa att bygga och driva än traditionella logistikfastigheter och innebär dessutom ofta en mer omfattande investering, vilket gjort att logistikfastighetsaktörerna i allmänhet velat ha ett påskrivet hyreskontrakt innan de sätter spaden i marken.
Flera faktorer bidrar till ökad efterfrågan
–Det finns definitivt ett uppdämt behov på marknaden för kyl & frys lager. En faktor som bidrar till den ökade efterfrågan är att såväl konsumenter som hotell- och restaurangsektorn i ökad utsträckning använder sig av frysta livsmedel, ofta olika typer av halvfabrikat som underlättar vardagen. Ytterligare en faktor som bidrar till en ökad efterfrågan på moderna kyl & frysanläggningar är det faktum att många befintliga anläggningar är obsoleta. De har överskridit sin livslängd och kan inte svara upp till dagens krav på energieffektivitet och minimal klimatpåverkan, säger Matthias Kettelhoit.
Avsaknaden av ledig kyl & fryskapacitet i kombination med en stadigt ökad efterfrågan har på senare tid fått flera dagligvarukedjor, restauranggrossister och logistikfastighetsbolag att agera. Bland de projekt som tillkommit på senare år finns Dagabs storskaliga kyl & frysanläggning i Bålsta, Frigoscandias multitempanläggning i Hyllinge utanför Helsingborg samt Ica-gruppens nya fryslager i Hacksta i Västerås som beräknas tas i drift under 2025. Andra intressanta kyl & frysprojekt på gång är Menigos kyl- och fryslager i Landvetter, Göteborg, som invigs i april 2025.
Fortsatt expansion även framöver
Även investerarna har fått upp ögonen för kyl & fryslagren, inte minst eftersom de ofta har hyresgäster med långa kontrakt. Hyresgästerna är dessutom verksamma i en stabil och relativt konjunkturokänslig sektor.
–Många aktörer satsar på storskaliga, centraliserade och strategiskt placerade anläggningar, gärna med byggrätt för en eventuell framtida utbyggnad. Det är ett sätt att säkra upp kyl & fryslagringskapaciteten, även på lång sikt. Jag är övertygad om att expansionen inom kyl & frysanläggningar kommer att fortsätta även framöver. Under de kommande åren kommer sannolikt ett antal stora projekt att initieras. Vi ser även en ökad automationsgrad på den här typen av anläggningar, säger Matthias Kettelhoit.