Nu tar OKQ8 de första spadtagen mot Sveriges största nätverk med supersnabbladdare, med målet att ha 800 laddpunkter fördelade på alla bemannade stationer 2026. Det ska vara lätt att ladda elbilen snabbt och smidigt över hela landet, till ett tydligt och transparent pris, i likhet med tankning av flytande drivmedel vid pump.
Om fler ska byta ut bilen med förbränningsmotor mot en elbil måste det vara smidigt att ladda. Därför måste ska det vara lika enkelt att betala för elen som för bensin eller diesel, menar OKQ8, som under de närmaste fem åren i samarbete med Skellefteå Kraft kommer att etablera supersnabbladdare på över 300 bemannade servicestationer längs de svenska vägarna. Förhoppningen är att säkerställa en laddinfrastruktur för alla genom många olika alternativa betalmedel och där priset för laddning är konkurrenskraftigt oavsett om kunden använder vanligt bankkort, OKQ8-kort eller -app.
– Vi vill säkerställa en väl fungerande laddinfrastruktur för alla, till ett konkurrenskraftigt pris. Genom att sätta upp kortterminaler möjliggör vi för kunden att på ett enkelt sätt betala direkt vid laddstolpen, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.
Under de senaste åren har antalet aktörer på laddmarknaden ökat. Så kallad ”roaming”, det vill säga möjligheten att använda laddstolpar från olika operatörer, även om kunden har ett specifikt abonnemang, seglat upp som ett smidigt alternativ. Roaming är dock ofta förknippat med en extra kostnad för den som laddar från en annan operatör än man är knuten till.
– Om fler svenskar ska välja el kräver det att vi samarbetar för att stärka laddinfrastrukturen och göra det enkelt att ladda. Det är en stor uppgift som kräver att så många aktörer som möjligt bidrar. Vår önskan är att säkerställa en laddinfrastruktur som alla har tillgång till, och där du enkelt kan betala efter förbrukning direkt vid stolpen - med eller utan specifika laddkort, säger Karin Hellgren, kommunikationschef på OKQ8.