Sju logistikfastighetsprojekt med hållbara lösningar

Stendörrens första logistik-fastighet i Stockholm Syd stod klar i slutet av 2022. BILD: STENDÖRREN

Trots osäkra tider, inflation, elkris och och en skakig konjunktur satsar flera aktörer på nybyggnationer eller på att öka kapaciteten genom att bygga ut lager och logistikfastigheter och samtidigt skapa hållbara lösningar för framtiden.

1. Stendörren utvecklar nyproducerade logistikfastigheter i Stockholm Syd 

I logistikområdet Stockholm Syd, satsar Stendörren på att utveckla nya logistikfastigheter. I slutet av 2022 stod företagets första logistikfastighet i området klar, med en yta på 11 500 kvadratmeter.

Stockholm Syd är ett av Stendörrens största utvecklingsområden och bolagets nyproducerade logistikfastighet har ett centralt placerat trapphus, vilket gör den möjlig att dela och hyra ut till två hyresgäster. Fastigheten miljöcertifieras enligt BREEAM och har utrustats med en solcellsanläggning. Den består av tio lasthus och två markportar och takhöjden är på 11,5 meter. Fastigheten är en del av Stendörrens långsiktiga satsning på att vidareutveckla den mark företaget redan äger, bland annat genom att bygga fler logistikfastigheter på attraktiva lägen. I en andra etapp bygger Stendörren en logistikfastighet på 14 000 kvadratmeter i bottenyta.

Den nya fastigheten byggs  i Sörreds Logistikpark på  Hisingen i Göteborg. BILD: PLATZER FASTIGHETER
Den nya fastigheten byggs i Sörreds Logistikpark på Hisingen i Göteborg. BILD: PLATZER FASTIGHETER

2. Bockasjö och Platzer gör gemensam sak och bygger logistikfastighet i Sörreds Logistikpark

I maj 2022 togs första spadtaget till Bockasjö och Platzers första gemensamma logistikfastighet i Sörreds Logistikpark på Hisingen i Göteborg. De två fastighetsbolagen har bildat ett joint venture bolag där man tillsammans ska utveckla attraktiva och moderna logistikfastigheter. Först ut är fastigheten på 43 000 kvadratmeter i Sörreds Logistikpark, som ska stå klar våren 2023.

Det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Platzer har en tydlig ambition att stärka sin position som logistikfastighetsaktör och JV-satsningen tillsammans med Bockasjö är ett tydligt steg i den riktningen. Parterna siktar på att bygga skräddarsydda logistikbyggnader och industrianläggningar. Bockasjö agerar affärsutvecklare och Platzer blir långsiktig ägare till den nya logistikfastigheten.

Fastigheten kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM nivå excellent. Via ett hyresavtal med grön bilaga åtar Platzer sig att, tillsammans med sina hyresgäster, arbeta kontinuerligt för ett minskat klimatavtryck. Bland de kommande hyresgästerna i fastigheten, som är belägen mitt i Göteborgs logistikcentrum, finns Schenker Logistics samt en internationell fordonstillverkare.

bild
Den nya logistikfastigheten bidrar till att stärka LogPoint South Swedens position som ett strategiskt logistiknav i södra Sverige. Foto: Logicenters

3. Logicenters bygger multitenantfastighet på 31 000 kvm i Södra Stigamo i Vaggeryd

I LogPoint South Sweden i Södra Stigamo i Vaggeryd söder om Jönköping fortsätter Logicenters sin expansion i regionen genom att bygga en ny logistikanläggning på 31 000 kvadratmeter. Den nya multitenant anläggningen byggs delvis på spekulation och beräknas stå klar för inflyttning under första kvartalet 2023.

Logicenters har sedan tidigare en god representation i Jönköpingsregionen med logistikfastigheter på drygt 170 000 kvm i såväl Torsvik som Stigamo. Den nya fastigheten blir en av de hittills största multitenantfastigheterna i regionen och kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM Very Good. Taket förbereds dessutom för framtida solcellsinstallationer.

bild
Logistikfastigheten i Svista Logistikområde blir en modern och hållbar fastighet som byggs i ett område där efterfrågan på logistiklokaler är hög. 
BILD:  LOGISTICS CONTRACTOR

4. 36 000 kvm byggs på spekulation i Svista Logistikområde i Eskilstuna

I expansiva Svista Logistikområde i Eskilstuna bygger Logistics Contractor en logistikanläggning på 36 000 kvadratmeter. Fastigheten byggs på spekulation på uppdrag av BlackRock Real Assets via ett avtal med Nordsten Development och logistikplattformen Talaria Development.

Satsningen inleddes med att Blackrock förvärvade 72 000 kvadratmeter detaljplanerad mark i Eskilstuna av Kilenkrysset. Hösten 2023 räknar Logistic Contractor med att den nya fastigheten ska stå klar. Fastigheten byggs med fokus på hållbara och effektiva lösningar och kommer att ha flera centrala hållbarhetsfunktioner, exempelvis solpaneler, ett högeffektivt klimatskal och BREEAM-certifiering på nivån Very Good. Den nya fastigheten i Svista Logistikområde, där bland annat H&M:s centrallager ligger, blir en generisk logistikbyggnad som byggs i ett område där efterfrågan på just nyproducerade generiska logistikfastighetslösningar är hög.

bild
Den 68 000 kvadratmeter stora logistikanläggningen i Enköping byggs på spekulation och är Panattonis första byggstartade projekt i Sverige. BILD: PANATTONI

5. Panattonis första svenska logistikfastighet står klar i slutet av 2023

Den globala logistikfastighetsutvecklaren Panattoni, som i slu-tet av 2021 gjorde entré på den svenska marknaden, tog hösten 2022 det inledande spadtaget till sin första logistikfastighet i Sverige. Fjärde kvartalet 2023 räknar Panattoni med att bolagets logistikfastighet på 68 000 kvadratmeter i Enköping ska stå klar för inflyttning. 

Fastigheten ligger i direkt anslutning till E18 och riksväg 55. 9700 av fastighetens totalt 68 000 kvadratmeter be-står av lagerentresoler längs de båda långsidorna som även innehåller konceptkontor. Fastigheten kommer att miljömärkas enligt BREEAM nivå Excellent och hela taket är förberett för solcellsanläggning. 

När första spadtaget togs till anlägg-ningen i Enköping gick Panattoni, som är en av världens ledande logistikfastighetsutvecklare, från ord till handling i arbetet med att förverkliga sin vision om att bli marknadsledande vad gäller antalet utvecklade kvadratmeter logistikyta, bland annat via ett rekordstort markförvärv från Kilenkrysset. Fastigheten byggs på spekulation och första spadtaget togs i november 2022.

bild
Den 73 000 kvadratmeter stora anläggningen i Bålsta ska bli VVS-grossisten Dahl Sveriges nyacentrallager. BILD: LOGICENTERS

6. Dahl Sveriges nya centrallager i Bålsta står klart andra kvartalet 2023

I Bålsta utanför Stockholm bygger Logicenters ett nytt centrallager för VVS- grossisten Dahl Sverige. Anläggningen får en yta på 73 000 kvadratmeter och beräknas stå klar andra kvartalet 2023.

Anläggningen, som byggs med närhet till E18 och Stockholm, kommer att miljöcertifieras enligt BREEAM Very Good. Dahls nya centrallager blir en toppmodern helautomatiserad logistikbyggnad med trettio meters fri tak-höjd i vissa delar. Fastigheten kommer att automatiseras av SSI Schäfer. Området är ett framtida logistiknav där Logicenters redan utvecklar en av de största logistikanläggningarna i Norden för Dagab. 

bild
Snabbväxande Nowaste Logistics, som sedan tidigare bland annat har verksamhet på Tostarp i Helsingborg, ska flytta in i de nya logistikfastigheterna. Bild: CATENA

7. Snabbväxande Nowaste Logistics utökar med 71 000 kvadratmeter i Helsingborg

Efter att gemensamt ha vunnit en markanvisningstävling arrangerad av Helsingborgs stad tilldelades tredjepartslogistikföretaget Nowaste Logistics och Catena 160 000 kvadratmeter mark söder om Långeberga industriområde. Här byggs nu logistikfastigheter på 71 000 kvadratmeter som står klara 2023. 

Det är Catena som bygger logistiklokalerna åt Nowaste Logistics, som har ett starkt fäste i Helsingborgsregionen och för närvarande befinner sig i en kraftig expansionsfas. Fastigheterna, som byggs utmed E6:an, kommer att certifieras enligt BREEAM-SE, vara robusta och resilienta med  innovativa energilösningar där solceller utgör en del. 

Målsättningen är att fastigheterna ska bidra till en nettonollförlust av biologisk mångfald. Catenas och Nowaste Logistics vision för området är att det ska används effektivt, utformas estetiskt tilltalande där höjderna nyttjas och nå en hög standard vad gäller hållbara lösningar.