Svensk Sjöfart kritiska mot Sjöfartsverkets nya förslag

Regeringen måste agera för att stoppa höjda avgifter för sjöfarten anser Svensk Sjöfart. Foto: Shutterstock

Sjöfartsverket har lagt fram förslag om höjda avgifter för år 2024, både gällande lots- och farledsavgifter. Samtidigt föreslår nu Finland att halveringen av avgifterna i Finland ska bli permanent.

– Vi är mycket bekymrade över att Sjöfartsverket ännu en gång lägger fram förslag om höjda avgifter. Vi förstår att det är på grund av det ekonomiska läge man befinner sig i men det är viktigt att regeringen agerar för att stoppa höjda avgifter gentemot sjöfarten. Särskilt då sjöfarten är extra viktig för Sveriges försörjningsberedskap. Att höja avgifterna i nuläget innebär dessutom en sämre svensk konkurrenskraft, säger Anders Hermansson, VD Svensk Sjöfart.

Statskontoret har i en rapport kritiserat såväl verksamhetsformen som finansieringsformen för Sjöfartsverket.

– Det är känt sedan länge att Sjöfartsverkets har en bekymmersam ekonomisk situation, vilket är orsaken till de höjda avgifterna som i sin tur påverkar hela samhället i stort. Höjda avgifter på transporter leder till en kostnadsökning i samhället i stort och bidrar till ökade kostnader för export-, import- och insatsvaror. De stora ökningarna av avgifterna motverkar dessutom den både av riksdag och regering önskade överflyttning av gods från land till sjö, säger Anders Hermansson.