Förare i yrkestrafik kör oftare för fort än privatbilister

Stor andel olagliga hastigheter i yrkestrafiken. Foto: NTF

Företagsbilar och yrkestrafik med tydlig företagsskyltning bör visa föredöme genom att efterleva hastighetsgränserna både i stadsmiljö och landsbygd. Enligt NTF:s mätningar i tio kommuner överskred förare av företagsbilar oftare hastighetsgränserna jämfört med privatbilister. Speciellt oroande var överträdelserna på 40 km/tim-sträckor.

NTF:s data visade att 43 procent av företagsbilarna överskred hastighetsgränser jämfört med 38% bland privatbilarna. Lars Nordquist från NTF påpekar att detta reflekterar på företaget och att få vill associeras med olagligt beteende i trafiken.

Trafikverket ser yrkestrafiken som nyckeln till att lösa hastighetsproblemen och har initierat "Hållbara hastigheter" för att inspirera andra företag. De föreslår att trafiksäkerhetskrav bör prioriteras lika med miljö-, arbetsmiljö- och kvalitetskrav i transportsektorn.

Trafiksäkerhetsförbundet förespråkar att transportbeställare inför kvalitetssystem där förarnas nykterhet, hastighetsbegränsningsövervakning och säkerhetsåtgärder är minimikrav. Detta, enligt Nordquist, borde ses som en arbetsmiljöfråga.

Hastighetsmätningarna gjordes i tio kommuner på 40, 50, 60 och 70 km/tim-sträckor, och den högsta andelen överträdelser noterades på 40-stäckorna där nästan 75 procent av fordonen överskred hastighetsgränserna.