Avtal undertecknat för att stärka sjöfartsutbildning i Sverige

Svensk Sjöfart möjliggör för fler svenska studenter att studera på Sveriges enda FN institution. Foto: Svensk Sjöfart

I samband med firandet av världssjöfartens dag undertecknade Andreas Carlson, bostads- och infrastrukturminister, Anders Hermansson, vd Svensk Sjöfart, och Maximo Q. Mejia Jr, rektor vid WMU ett förnyat avtal kring användningen av medlen i Swedish Trust fund. Ändringarna innebär att medel frigörs i syfte göra det möjligt för fler svenska studenter att läsa på FN:s maritima universitet (World Maritime University, WMU) i Malmö.

– Jag har i dag undertecknat ett samförståndsavtal som syftar till att göra det möjligt att öka antalet svenska studenter vid WMU i Malmö. WMU har bidragit med viktiga insatser för den internationella sjöfarten under mer än 40 år, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

- Kompetensförsörjningen inom sjöfarten är avgörande både för branschen och långsiktigt för en fungerande svensk handel. Jag är därför väldigt glad att vi gemensamt beslutat att förnya avtalet och därigenom skapa möjligheter för studenter och medarbetare inom sjöfartsklustret att fördjupa sina kunskaper och kompetensutvecklas. Vi ser fram emot att fortsätta vårt arbete med att stärka kompetensförsörjningen inom sjöfartsnäringen och att bidra till Sveriges konkurrenskraft på den globala marknaden, säger Anders Hermansson.

Det nya avtalet innebär att Svensk Sjöfart låser upp befintliga medel för att stödja studenter och medarbetare från sjöfartsklustret att fördjupa sina kunskaper på WMU.

Källa: Svensk Sjöfart