Ökande utnyttjande av transportföretag i den storskaliga smugglingen

Den lastbil i vars trailer 316 kilo cannabis hittades gömt i utsågade gipsplattor. Beslaget gjordes i Helsingborgs hamn 9 februari i år. Foto: Tullverket

Tullverket slår rekord i narkotikabeslag i lastbilar och containrar. Årets 20 beslag av cannabis, kokain och amfetamin över 100 kg vardera markerar en ökning. Totalt väger narkotikan nästan 6,2 ton, vilket är betydligt mer än tidigare år. Samarbetet med transportsektorn ska nu förstärkas för att bekämpa denna omfattande smuggling.

– Vi ser en oroväckande utveckling där kommersiella transportföretag utnyttjas av kriminella gäng för att smuggla mycket stora narkotikapartier. Vi uppmanar speditörer och transportörer att vara uppmärksamma på avvikande beställningar och kontakta oss vid misstankar. Vi behöver deras ögon och öron i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.

Tullverket har i år gjort 20 betydande beslag av cannabis, kokain och amfetamin över 100 kilo vardera i container- och lastbilsflöden. Över hälften väger minst 200 kilo, en markant ökning från fem år sedan då bara tre sådana beslag gjordes inom samma transportområden. För tio år sedan fanns inga sådana beslag.

b
Den container i vars bottenplatta 240 kilo kokain från Ecuador gömdes. Beslaget gjordes i Helsingborgs hamn 26 april. Foto: Tullverket

–Transportbranschen har utvecklats med ökad globalisering, snabbare fraktkedjor och digitalisering. Baksidan av myntet är att det utnyttjas av kriminella. Idag kan man beställa transporter på nätet och låta legala företag sköta transporten hela vägen. De som organiserar smugglingen behöver aldrig komma i närheten av narkotikan, säger Charlotte Svensson.

I år har Tullverket beslagtagit nästan 6,2 ton cannabis, kokain och amfetamin i lastbilar och containrar. Detta överträffar markant alla tidigare års beslag. År 2020 var den näst största samlade mängden som beslagtogs i lastbil- och containerflöden knappt 2,7 ton.

– Att företag används som brottsverktyg har uppmärksammats i samhällsdebatten den senaste tiden. Ett tydligt exempel är transportföretag som utnyttjas för smuggling. Därför etablerar vi samarbeten med transportbranschen. Vi erbjuder kunskap om tullbrottslighet och hur företagen kan utnyttjas, vilket i sin tur kan ge oss värdefull information, säger Mikael Lindgren på Tullverkets underrättelseavdelning.

Tullverkets underrättelseavdelning driver SMT, ett samarbete mot tullbrott. Det innebär att de ingår gemensamma överenskommelser med företag för att bekämpa gränsöverskridande tullbrottslighet. Trots att de har mött cirka 2 000 branschrepresentanter behövs fler deltagare, särskilt bland de mindre aktörerna i transport- och speditionsbranschen.

De deltagande transportföretagen strävar efter att undvika att utnyttjas av organiserad brottslighet och visar starkt engagemang. Detta erbjuder en möjlighet att bidra till säkrare transporter och ett tryggare samhälle mot bakgrund av den ökande organiserade brottsligheten.

Observera att den presenterade statistiken endast avser beslag över 100 kilo av cannabis, kokain och amfetamin inom lastbils- och containerflöden.

b
Cannabisharts som var en del av ett beslag av cannabis på totalt 316 kilo som gjordes i en lastbil i Helsingborgs hamn 9 februari i år. Foto: Tullverket

Källa: Tullverket