Axfood optimerar logistikverksamheten

Verksamheten i Örebro kvarstår och kommer att utökas i takt med att volymer som idag flödar via Dagabs lager i Skellefteå och Sätra flyttas och koncentreras till Örebro. Foto: Arkivbild

För att optimera logistikverksamheten har det beslutats att logistikcentret i Bålsta främst ska hantera dagligvaruhandelns volymer, medan externa kunders volymer inom servicehandeln flyttas till Dagabs lager i Örebro.

Axfood har de senaste åren skapat en varuförsörjning genom att bygga ett högautomatiserat logistikcenter i Bålsta, vilket nu servar alla företagets butikskoncept. Efter fem års arbete är Bålsta nu huvudlager för Willys, Hemköp, Tempo och Snabbgross i Mälardalen och norrut.

På grund av Axfoods starka tillväxt kommer volymer från Dagabs lager i Skellefteå och Sätra att flyttas till Örebro senast första halvåret 2026, utan att påverka de förväntade effektivitetsförbättringarna från investeringen i Bålsta.

– Koncentrationen av servicehandelsflödena till vårt lager i Örebro handlar om att skapa förutsättningar för att leverera bättre kvalitet, högre effektivitet och samtidigt säkra kapacitet för ytterligare tillväxt i både dagligvaruhandeln och servicehandeln, säger Hans Bax, vd Dagab, Axfoods inköps- och logistikbolag.

Flera initiativ pågår för att optimera volymhanteringen mellan Dagabs lager i södra Sverige. Höglagret i Backa, Göteborg, utökas med två nya automatiserade krangångar för bättre kapacitet. I slutet av 2022 öppnade Dagabs nya, större lager för frukt och grönt i Landskrona, med automation som togs i bruk 2023.

– De senaste årens utveckling av framtidens logistik ska ge effektivitetsförbättringar och kapacitetsökningar och är en förutsättning för ett starkare kunderbjudande och en konkurrensfördel för koncernens koncept, säger Hans Bax.