Nobina ställer om – 55 nya elbussar ersätter biogasbussarna i Skåne

Elbuss i Eslöv. Foto: Wikimedia Commons

Från Höganäs och Hässleholm ner till Malmö kommer kollektivtrafiksbolaget Nobina att införa femtiofem nya elbussar. Dessa eldrivna boggibussar från Solaris ersätter de nuvarande biogasbussarna i Skånes regiontrafiken.

Elektrifiering av regiontrafik är ovanligt, och för kollektivtrafiksbolaget är detta de första elbussarna som används på regionlinjer.

De första tjugoåtta elbussarna från busstillverkaren Solaris kommer att börja rulla i höst. Ytterligare tjugosju bussar sätts i drift under våren 2025. Totalt planeras utbytet av 160 bussar, som kommer att ske gradvis under de kommande tre till fyra åren.

– Att använda elbussar i regiontrafiken, där tiden och sträckorna är betydligt längre mellan möjligheterna att ladda, är ännu ovanligt i kollektivtrafiken. De nya Solarisbussar är Nobina Skånes första regionbussar som drivs med el, vilket känns väldigt bra, det är en riktigt milstolpe för Nobina, säger Per Karlsson, affärschef i trafikområde Skåne. 

För att klara den nya eldriften behöver flera depåer anpassas med ny elkraft och nya laddare. Detta gäller Malmö, där laddkapaciteten förstärks, samt Höganäs, Ekeby, Landskrona, Svalöv och Helsingborg. Laddinstallationerna på dessa depåer kommer att påbörjas löpande.