VIA-Taxi - en unik satsning inom trafiksäkerhet och digital innovation

Projektsamarbetet skapar med hjälp av molnbaserad teknik en omfattande och realtidsbaserad bild av trafikförhållandena i städer baserat på verkligt trafikbeteende. Foto: aleksey sokolenko/unsplash

VIA-Taxi är ett banbrytande projekt inom trafiksäkerhet och digital innovation, där näringsliv, offentlig sektor och akademi samarbetar för att förbättra urban mobilitet. Genom molnbaserad teknik skapar projektet en realtidsbaserad bild av trafikförhållanden baserat på verkligt trafikbeteende.

Projektet fokuserar på att integrera Nollzons applikation ZeZo-score för att samla in och analysera förarens beteendedata i realtid. Detta förbättrar både förarnas arbetsmiljö och säkerheten för passagerare och andra trafikanter.

"VIA-Taxi gör att vi tar ett stort steg mot att förbättra säkerheten för både våra förare och våra passagerare. Genom att använda avancerad datainsamling, analys och realtidsövervakning kan vi skapa en tryggare och mer pålitlig reseupplevelse för alla våra kunder", säger Sasa Vejzovic, Head of B2P och Tenders Nordics på Cabonline.

"Vi har tillsammans med våra partners skapat ett projekt som är ett banbrytande initiativ för att främja en säker och hållbar urban mobilitet. Tillsammans vill vi med hjälp av mätbarhet, realtidsdata och transparens skapa en ny och bättre standard för trafiksäkerhet", säger Johan Ljungström, Founder, Nollzon GreenTech.

Med ekonomiskt stöd från Drive Sweden utforskar VIA-Taxi hur kördata från taxibilar och elsparkcyklar kan användas för att förstå och minimera riskfyllda trafiksituationer.

"Uppkopplade fordon har stor potential att förbättra trafiksäkerheten. Det blir spännande att se hur kördata från taxibilar och elsparkcyklar kan användas för att bättre förstå riskfyllda trafiksituationer”, kommenterar Malin Andersson, programchef, Drive Sweden.

Projektet strävar också efter att utveckla affärsmodeller för att hantera och dela trafiksäkerhetsdata, vilket öppnar upp för nya affärsmöjligheter och innovationer inom transportsektorn. Med partners som Cabonline, Nollzon, och stöd från akademiska institutioner som KTH och Chalmers, har VIA-Taxi potentialen att påverka framtida transporter både i Norden och globalt.