Skogsmaskin fjärrstyrd via drönare och 5G i unikt test

Målet med projektet är att undersöka hur drönarteknik och 5G-teknologi kan möjliggöra att avlägsna områden runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda fordon i framtiden. Foto: Induo

För första gången har en skogsmaskin kunnat fjärrstyras via 5G-teknologi med hjälp av en 5G-utrustad drönare. Testet genomfördes i ett skogsområde utanför Västerås och är en del av ett forskningsprojekt med bland annat Skogforsk.

En skogsmaskin fjärrstyrdes nyligen via 5G-teknologi i ett skogsområde utanför Västerås. Testet var en del av ett forskningsprojekt där forskningsinstitutet Skogforsk deltog. Drönaren fungerade som en mobilmast och möjliggjorde fjärrstyrning i terräng med begränsad uppkoppling. Detta banbrytande test visar potentialen för att använda drönare som mobila basstationer i avlägsna områden.

Nytt steg i fjärrstyrningsteknik

I november förra året genomfördes en provkörning av en skogsmaskin via det publika mobilnätet hos Skogforsk i Uppsala. Tidigare hade samma maskin testats med privat 5G. Nu har konceptet vidareutvecklats till att inkludera en drönare som basstation.

Utmaningen har varit att få 5G-teknologi till de områden där skogsmaskiner verkar, ofta där täckning saknas. I början av maj genomfördes tester i ett skogsområde i Virsbo, nära Västerås. Resultaten visade att det är möjligt att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare som fungerar som en rörlig och luftburen basstation. Detta innebär att verksamheter i områden med bristfällig täckning eller på tillfälliga platser kan kopplas upp flexibelt.

b
En skogsmaskin kunde för första gången fjärrstyras via 5G-teknologi i terräng med begränsad uppkoppling. Foto: Induo

Testresultat och teknisk genomförbarhet

Under testet befann sig drönaren med basstationen cirka 500 meter från skogsmaskinen men hade ett täckningsområde på upp till 3 kilometer. Föraren av skogsmaskinen var i Skogforsks labb i Jälla, Uppsala, drygt 9 mil bort.

Forskningsinstitutet valde att fjärrstyra en skotare på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. Nästa steg i projektet är att testa uppkoppling och fjärrstyrning av en markberedare, som är en tyngre maskin och används i mer otillgänglig terräng.

Framtida möjligheter med drönarteknik och 5G

Projektets mål är att undersöka hur drönarteknik och 5G-teknologi kan göra det möjligt att bemanna avlägsna områden med fjärrstyrda fordon. Mittuniversitetets forskare testar tillförlitligheten och fördröjningen i datakommunikationen, något som är avgörande vid fjärrstyrning, särskilt via mobilnät eller andra trådlösa tekniker.

I maskinen användes Advantech ICR-4453, en 5G-router med en snabb processor för applikationer som kräver hög hastighet och stabil uppkoppling. Routern har ethernetportar, seriella dataportar samt I/O-port. Den är helt metallkapslad och fungerar både för fast montage i krävande miljöer och i rörliga applikationer som tunga fordon eller fordon i lokaltrafik. Dessutom fungerar den med både privat och publik 5G.

b
Under testet befann sig drönaren med basstationen ca 500 meter från skogsmaskinen men hade ett täckningsområde på upp till 3 km. Föraren av skogsmaskinen befann sig i Skogforsks labb i Jälla, Uppsala, drygt 9 mil därifrån. Foto: Induo