Yrkesrollen "drönarpilot" växer i olika branscher

Melker Heino har förvandlat sitt drönarintresse till en karriär. Foto: YH Akademin

Drönarpiloten Melker Heino har förvandlat sin passion för drönare till ett yrke. Genom att avsluta en yrkeshögskoleutbildning i UAS-fjärrpiloter har Heino nu etablerat sig på arbetsmarknaden, där efterfrågan på certifierade drönarpiloter har ökat kraftigt.

Drönare var tidigare en personlig hobby men har nu blivit en central del av samhällsutvecklingen. Den tekniska utvecklingen, förändringar i miljökrav och EU-lagstiftning, samt drönarens kostnadseffektivitet, har lett till ett ökat behov av kvalificerade fjärrpiloter.

Som utbildad UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik kan man planera och genomföra uppdrag i och kring befolkade områden, med särskilt fokus på säkerhet i både luftrum och på marken. Denna yrkesroll är efterfrågad inom flera sektorer, inklusive inspektion av fastigheter och infrastruktur, lantbruk, skogsbruk, media, mätning och utbildning.

– Tankarna om att kunna jobba med drönare har funnits hos mig en längre tid. Jag har flugit drönare sedan 2019 och har länge haft ett stort intresse för det. Efter studenten testade jag att studera på högskola men det var ingenting för mig. Jag fick i stället syn på YH Akademins utbildning ”UAS fjärrpilot och operatör inom kategori specifik” och bestämde mig för att ansöka, säger Melker Heino.

Utbildningen i Örnsköldsvik inkluderade 6 fysiska platsträffar samt allt från flygträning till studiebesök hos företag och nätverkande. LIA-praktiken på Sandvikens kommun ledde inte bara till att Melker fick mycket viktig kunskap inför hans fortsatta karriär – den ledde även till anställning.

– Jag kommer jobba vidare på kommunen och delta i deras arbete med drönare i karteringssyfte, för att skapa en mer effektiv samhällsbyggnadsprocess. Utbildningen har gett så mycket mer än vad jag förväntade mig och jag ångrar inte en sekund av tiden jag spenderade under detta år, säger Melker.

–Tillsammans med näringslivet ser vi att UAS/UAV kommer att bli ett betydande inslag i många verksamheter framöver, och med vår utbildning får den studerande inte bara en bred grund att stå på utan kommer också kunna vara med och driva utvecklingen framåt, säger Jonas Wadin, utbildningsledare för utbildningen.