Volvo bygger ny lastbilsfabrik i Mexiko

Staden Monterrey ligger i Mexiko, nära gränsen till USA Foto: Volvo

Volvokoncernen har meddelat att en ny fabrik för tunga lastbilar ska byggas i Monterrey, Mexiko. Byggstarten är planerad till i år och fabriken förväntas vara i drift 2026. Den nya fabriken kommer att stärka Volvokoncernens kapacitet för att stödja tillväxten för Volvo Lastvagnar och Mack Trucks på marknaderna i USA, Kanada och Latinamerika.

Monterrey valdes för sin strategiska position nära gränsen till USA och sin välutvecklade infrastruktur, vilket möjliggör effektiv distribution till både sydvästra och västra USA samt Mexiko och Latinamerika. Fabriken är tänkt att bli en central del av koncernens leverantörs- och produktionssystem i regionen.

Investeringen i fabriken uppgår till cirka 7,2 miljarder kronor. Den kommer att omfatta hela processen för produktion av tunga lastbilar, inklusive tillverkning av hytter. Detta är ett led i koncernens bredare strategi att öka kapaciteten och flexibiliteten i sin industriella struktur och leverantörskedja i Nordamerika.

Vid sidan av den nya fabriken i Monterrey, har koncernen även ingått ett avtal om att köpa Commercial Vehicle Group’s produktionsanläggning i North Carolina. Denna anläggning tillverkar hytter för Macks tunga och medeltunga lastbilar och köpes för cirka 410 miljoner kronor. Köpet förväntas vara klart under andra halvan av 2024.