Hallands Hamnar och Schéle investerar i nytt stålcenter i Halmstad

Lastning av stålråvaror i bulkfartyg Foto: Hallands hamnar

Hallands Hamnar och det svenska stålföretaget Schéle inleder en ny fas i sitt långvariga samarbete genom att investera 40 miljoner kronor i ett nytt stålcenter i Halmstad. Denna satsning syftar till att förstärka hamnens roll som en central aktör inom stål- och metallindustrin och skapa nya tillväxtmöjligheter.

Hallands Hamnar, en viktig aktör i regionens logistiksektor, har länge samarbetat med företaget för att utveckla stål- och metallsegmentet. Det nya stålcentret, som nu är under byggnation och förväntas stå klart i maj 2025, kommer att ha kapacitet att lagra 70 000 ton stålprodukter och inkludera moderna lösningar för hantering och lager.

Byggnationen av det nya stålcentret är kopplad till det pågående projektet med kaj 800, som förväntas vara färdigt hösten 2025. Kaj 800 kommer att möjliggöra en flytt av hanteringen av återvinningsmaterial till den nya hamndelen, vilket förväntas förbättra säkerheten i området och ge staden bättre tillgång till Nissan.

Henrik Nanfeldt, Produktionschef på Hallands Hamnar, betonar att satsningen på stålcentret är en del av en större strategi för att optimera samarbetet med Schéle och stödja gemensam tillväxt. Han poängterar också att detta projekt kommer att förbättra hamnens kapacitet och säkerhet samt stödja kommunens stadsutvecklingsplaner.

Patrik Christiansson, Styrelseordförande på Schéle, framhåller att det nya stålcentret kommer att förbättra företagets kundservice med fokus på kvalitet, effektivitet och hållbarhet. Han ser satsningen som ett steg framåt i företagets tillväxtstrategi.

Förutom att förbättra servicen till kunderna kommer det nya stålcentret att bidra till utvecklingen av hamnområdet och frigöra ytor vid Nissan för kommunens planerade överfart och stadsutveckling.

Denna investering ses som ett strategiskt drag för att framtidssäkra hamnens erbjudande inom stål- och metallsegmentet och stärka regionens konkurrenskraft inom stålindustrin.