Bussförar-SM sätter fokus på bussföraryrket

Totalt deltog20 förare från olika företag runt om i landet. Foto Liza Simonsson

Finalen av årets upplaga av Bussförar-SM gick nyligen av stapeln i Arlandastad. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson besökte finalen och under besöket deltog han i diskussioner om branschens framtida kompetensförsörjning och delade även ut pris till vinnarna.

Bussförar-SM, arrangerat av Sveriges Bussföretag, syftar till att stärka bussföraryrkets status och lyfta fram dess betydelse. I tävlingen deltar förare från hela landet, och den betonar de höga krav som ställs på förare, inklusive tekniska färdigheter, servicekänsla och miljömedvetenhet. Branschen står inför en utmaning med förarbrist och använder evenemanget för att attrahera nya talanger och belysa yrkets viktiga roll i kollektivtrafiken.

Edim Hrustic, som har 26 års erfarenhet av att köra buss i Norrköping, var en av finalisterna i årets tävling. Han ser deltagandet som en spännande utmaning.

"Det är en fantastisk möjlighet att få tävla i detta sammanhang. Vi får se hur det går, men jag känner mig redo", säger Hrustic.

"Att vara lyhörd, ha empati och tålamod samt behandla alla resenärer lika är viktiga egenskaper för att bli en bra bussförare men även ett leende hjälper till i mötet med resenärerna,” säger Jacob Kone, även han förare i Norrköping sedan 20 år tillbaka.