BMW återkallar elektriska Mini Cooper SE: Brandrisk på grund av batteriproblem

Mini Cooper på väg. Denna återkallelse lyfter fram en av de större säkerhetsutmaningarna med elbilar: batterisystemens känslighet för fukt och temperaturvariationer. Även om elbilar generellt sett anses vara säkra och miljövänliga, finns det särskilda risker som måste hanteras, särskilt när det gäller batteriets integritet och brandsäkerhet. Foto: BMW

BMW har beslutat att återkalla tusentals elektriska Mini Cooper SE på grund av en potentiell brandrisk som kan uppstå till följd av ett problem med batteriet. Enligt företaget kan fukt tränga in i batteriet och orsaka ett isolationsfel, vilket i sin tur kan leda till överhettning och i värsta fall till en brand, även när fordonet är parkerat.

En talesperson från BMW uppgav på måndagen till nyhetsbyrån Reuters att mer än 140 000 bilar globalt kan vara drabbade av problemet. I Tyskland beräknas cirka 39 000 fordon vara berörda. Återkallelsen gäller Mini Cooper SE-modeller som tillverkats mellan november 2018 och januari 2024.

Över 140 000 fordon kan påverkas globalt, varnar tillverkaren

Hittills har två fall av fordonsbränder rapporterats, ett i Tyskland och ett i USA. Lyckligtvis har inga personskador inträffat i samband med dessa incidenter.

Fuktskada i batteriet utgör en risk

Problemet som BMW identifierat handlar om att fukt kan tränga in i batteriet och orsaka ett isolationsfel. Detta fel kan leda till att batteriet överhettas och i vissa fall till och med att fordonet börjar brinna. BMW betonar att risken finns även när bilen står parkerad och inte är i drift, vilket gör situationen särskilt allvarlig.

Ny diagnostikprogramvara ska upptäcka fel

Trots den potentiella faran kommer BMW inte att byta ut batterierna i de berörda bilarna, och inte heller kommer någon omarbetning av isoleringen att ske. Istället kommer en ny diagnostikprogramvara att installeras i de återkallade fordonen. Denna programvara är utformad för att på ett tillförlitligt sätt upptäcka eventuella isolationsfel. Om ett fel identifieras under diagnostiken kan ett batteribyte bli aktuellt, men detta kommer endast att ske i de fall där felet faktiskt har bekräftats.

Ny generation Mini Cooper SE undantas

Det är viktigt att notera att den senaste generationen av Mini Cooper SE, som har utvecklats i samarbete med den kinesiska tillverkaren Great Wall Motors och som även byggs i Kina, inte påverkas av denna återkallelse. Detta beror på att dessa fordon har en annan batteriteknik och tillverkningsprocess.

Brandrisk och elbilars säkerhetsutmaningar

I och med att fler människor övergår till elbilar, kommer frågor om säkerhet och pålitlighet att bli allt viktigare. Tillverkare som BMW står inför utmaningen att inte bara utveckla tekniskt avancerade fordon utan också att säkerställa att dessa fordon uppfyller höga säkerhetsstandarder under hela deras livslängd.

Kunder uppmanas att agera snabbt

BMW uppmanar alla ägare av berörda Mini Cooper SE att omedelbart kontakta sin närmaste återförsäljare för att få den nya diagnostikprogramvaran installerad. Detta är ett viktigt steg för att minimera risken för allvarliga incidenter och för att säkerställa att fordonen kan användas säkert.

Denna återkallelse är en påminnelse om vikten av att noggrant övervaka och underhålla elbilar, särskilt när det gäller kritiska komponenter som batterisystemet. Med rätt åtgärder kan tillverkare som BMW fortsätta att leda utvecklingen av hållbara och säkra elfordon på marknaden.

Källa: Handelsblatt