1Vision Biogas expanderar med St1

Pressbild: 1Vision Biogas

1Vision Biogas har slutfört förvärvet av St1 biogastillgångar. Tidigare i år förvärvades också Biokraft International, vilket markerar starten på en omfattande satsning på flytande biogas. Företaget planerar att investera en miljard euro i både produktion och distribution med målet att bli en ledande aktör på den nordiska biogasmarknaden.

1Vision Biogas har under året förvärvat Biokraft och St1, som även bidrar med distributionskapacitet. Företagets ambition är att konsolidera hela värdekedjan under ett varumärke och etablera sig på den nordiska biogasscenen.

– Det är en stor ära att bygga en ledande biogasaktör i Norden på grunden av två framstående biogasföretag. Vi är aktiva i Finland, Norge och Sverige, som alla har stor tillväxtpotential för biogas. Vi kommer också att utforska den bredare europeiska marknaden. Med vårt kompetenta team och starka ägare kommer vi att skapa ett unikt biogasföretag, säger Miika Johansson, den nya vd för 1Vision Biogas.

b
Miika Johansson Foto: Biokraft

Ökad biogasproduktion fram till 2030

Företagets nuvarande produktionskapacitet är över 550 GWh, men målet är att nå 3 TWh i produktion och 6 TWh i försäljning av biometan före år 2030. Deras fokus kommer att vara på tunga transporter och sjöfartsindustrin, där det finns stor potential att öka användningen av flytande biogas. För att uppnå dessa mål planerar 1Vision Biogas att investera över 1 miljard euro i produktions- och distributionsinfrastruktur för biogas i Norden.

– Biogas är en viktig komponent i energiomställningen. Det är en konkret, förnybar energilösning med beprövad teknik, skalbar produktion och konkurrenskraftig produkt. Produktion av flytande biogas är ett tydligt exempel på cirkulär ekonomi som leder till betydande utsläppsminskningar i transportsektorn, särskilt vid tunga transporter. Till exempel minskar användningen av gödsel som råvara utsläppen både från transporter och jordbruk, och den totala utsläppsminskningen kan överstiga 100 procent, säger Miika Johansson.