Ny utmärkelse hedrar eldsjälar inom kollektivtrafiken

Syftet med den nya utmärkelsen är att visa på att det görs mycket bra i branschen och lyfta de personer som inte alltid syns som frontfigurer. Foto: Svensk Kollektivtrafik

Branschorganisationerna inom kollektivtrafiken lanserar en ny utmärkelse, Kollektivtrafikens Eldsjäl. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram personer som gör betydande insatser inom branschen, men som ofta förblir osynliga för allmänheten.

Kollektivtrafikens Eldsjäl är en ny utmärkelse som instiftats för att erkänna de personer inom branschen som gör skillnad utan att alltid stå i rampljuset. Utmärkelsen riktar sig till dem som arbetar med tjänster och uppgifter som sällan får den uppmärksamhet de förtjänar, men som ändå är avgörande för kollektivtrafikens kärnområden.

För att bli nominerad till priset krävs att personen uppfyller ett eller flera av de fastställda kriterierna. Dessa inkluderar ett starkt engagemang och aktivt bidrag till verksamheten, förmågan att inspirera andra, samt en innovativ inställning till utveckling inom sitt område. Även insatser som bidrar till hållbar mobilitet och nya lösningar inom kollektivtrafiken premieras. Dessutom ska personen vara en god ambassadör för branschen.

En jury bestående av representanter från de fyra branschorganisationer som har instiftat priset kommer att välja ut fem finalister. Bland dessa finalister utses sedan en vinnare. Priset kommer att delas ut av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson den 5 november under mässan Persontrafik i Göteborg.

Juryn som ansvarar för att utse vinnaren består av Anna Grönlund från Sveriges Bussföretag, Pierre Sandberg från Tågföretagen, Lennart Kalderén från Svenska Taxiförbundet och Johan Wadman från Svensk Kollektivtrafik.

Nomineringar till utmärkelsen är öppna för allmänheten, som nu uppmanas att lyfta fram personer de anser förtjänar att uppmärksammas för sitt arbete inom kollektivtrafiken. Detta är en möjlighet att belysa de insatser som bidrar till att hålla samhällens kollektivtrafik i gång och utvecklas i en hållbar riktning.

Källa: Svensk Kollektivtrafik