Stark tillväxt på Viking Lines rutt till Estland

Viking Glory och Viking Cinderella. Foto: Viking Line

Viking Line rapporterar att nästan 1,8 miljoner passagerare reste med deras fartyg under sommaren juni–augusti 2024. Den största ökningen sågs på Tallinn-rutten, som hade fler avgångar än tidigare somrar. Efterfrågan på resor till Estland och Baltikum var hög.

Tallinn-linjen lockade 732 000 passagerare under sommaren, vilket är en ökning med över 11 procent jämfört med föregående år. Enligt rederiets informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström är Estland nu en populär destination för barnfamiljer, och resenärer använder Tallinn som bas för vidare resor i Baltikum och Europa.

Även Helsingfors–Stockholm-linjen uppvisade starka siffror under sommaren. Totalt reste 274 000 passagerare med Gabriella och Viking Cinderella, vilket ökade rederiets marknadsandel på rutten till 44 procent. Den senaste investeringen i Viking Cinderella och den fördelaktiga kronkursen bidrog till detta resultat.

Under sommaren genomförde Viking Cinderella och Gabriella även sju specialkryssningar till Visby, som visade sig vara mycket populära. Alla dessa kryssningar sålde slut redan i våras, och ytterligare två är planerade för oktober och november.

På rutten mellan Åbo, Mariehamn och Stockholm transporterade två av rederiets fartyg 747 000 passagerare, vilket motsvarar en marknadsandel på nästan 70 procent. Trots ökad konkurrens lyckades rederiet behålla en stabil kundbas. 

Internationell turism på rederiets fartyg har ökat efter pandemin, med en tredubbling av antalet kinesiska turister i somras. Även turister från Tyskland, Polen, Sydkorea och USA har blivit fler. Enligt Boijer-Svahnström förväntas klimatturismens popularitet fortsätta öka.

Rederiets noterar att säsongen för internationella turister sammanfaller med de europeiska semestermånaderna, och efter att skolorna börjat igen i början av augusti avtar turistströmmarna snabbt.