Helsingfors Artic-spårvagnar tillfälligt ur drift – undersöks efter bromsfel

Artic-spårvagnarna började rulla i Helsingfors 2013 och har blivit en viktig del av stadens hållbara transportlösningar. Dessa vagnar är utrustade med tre olika bromssystem – elektriska, hydrauliska och spårbromsar – för att garantera säkerheten under alla förhållanden. De är också kända för sin höga passagerarkapacitet och tillgänglighet, med låggolvdesign som gör dem lätta att använda för personer med funktionsnedsättningar och barnvagnar. Foto: Transtech,

Bolaget Kaupunkiliikenne Oy, (Stadstrafik Ab) som ansvarar för spårvägstrafiken i Helsingfors, upptäckte på nyligen en möjlig funktionsstörning i bromssystemet hos stadens Artic-spårvagnar. Detta ledde till att hela Artic-flottan togs ur drift för säkerhetskontroller. Artic-spårvagnarna är en central del av spårvagnstrafiken i stadens centrum, och deras tillfälliga frånvaro har påverkat trafiken.

Vid en inspektion under natten upptäcktes en avvikelse i spårbromsarna på mer än 20 vagnar. Spårbromsen är ett av tre bromssystem som används på Artic-spårvagnarna och fungerar som ett stöd för de elektriska och hydrauliska bromssystemen. Trots att spårbromsen inte är det enda systemet som ansvarar för att stanna spårvagnen, ansåg företaget att det var viktigt att undersöka felet närmare.

– För att säkerställa säkerheten ville vi kontrollera att alla bromsbackar i dessa spårvagnar var korrekt installerade, även om det inte utgjorde någon omedelbar fara för trafiksäkerheten, säger Heidi Heikkilä, chef för fordonsunderhåll på Kaupunkiliikenne Oy.

Äldre spårvagnar ersatte Artic-modellerna

Under natten sattes äldre ledspårvagnar in för att upprätthålla spårvagnstrafiken i Helsingfors, och på onsdagen var endast enstaka avgångar inställda. De äldre spårvagnarna, som ersatte Artic-vagnarna, har dock vissa begränsningar.

– De främsta konsekvenserna för trafiken är en något sämre tillgänglighet, eftersom de äldre ledspårvagnarna endast är tillgängliga på sitt låggolv i mitten, förklarar Heikkilä.

Reparationsarbetet på Artic-vagnarnas spårbromsar inleddes omedelbart, och varje vagn kommer att sättas i trafik igen så snart bromssystemen har godkänts.

Heikkilä betonar vikten av säkerhet och underhåll när det gäller Kaupunkiliikennes fordonsflotta.

– Vi genomför även systematiska förebyggande underhållsåtgärder för att säkerställa att vår fordonsflotta är i gott skick. Denna bromsfel upptäcktes under en av våra ordinarie inspektioner, säger hon.

Artic-spårvagnar – en viktig del av Helsingfors kollektivtrafik

Helsingfors spårvägssystem är en av stadens mest betydande transportnätverk och spelar en avgörande roll för att transportera människor inom stadens centrala delar. Artic-spårvagnarna, som tillverkats av det finska företaget Transtech, är moderna och energieffektiva, speciellt designade för att klara det finska klimatet och stadens specifika trafikbehov.

Källa: Stadstrafik Ab