Rapport: Företag behöver stärka sin motståndskraft mot risker i leveranskedjan

Krig, materialbrist och handelshinder hotar företagens överlevnad. Foto: Oliver Wyman

En ny rapport från Oliver Wyman, som är en del av Marsh McLennan, uppmanar företag att prioritera proaktiva åtgärder för att minska störningar och stärka sin motståndskraft mot risker. Rapporten pekar på att företag idag står inför en rad utmaningar inom leveranskedjan, däribland geopolitiska konflikter, materialbrist och globala handelsstörningar.

Företag inom olika sektorer möter både nya och återkommande svårigheter i sina leveranskedjor. Kriget i Ukraina och bristen på kritiska komponenter som halvledare är några av de faktorer som försvårar företagens verksamheter. Konsekvenserna, som ökade kostnader, minskad försäljning och mindre rörelsekapital, riskerar att i förlängningen hota företagens överlevnad.

Undersökning: Framgångsrika företag agerar annorlunda

För att få en bättre bild av hur företag hanterar dessa risker har företaget genomfört en enkät bland över 100 högt uppsatta chefer i Nordamerika och Europa. Resultaten visar att vissa företag, kallade "ledare", lyckas bättre än sina konkurrenter. Dessa företag skiljer sig på tre punkter: de har en heltäckande strategi, använder proaktiva styrmedel och satsar på teknik för att stärka sina leveranskedjor.

Större satsningar på långsiktiga strategier

Enligt undersökningen har 55 procent av ledarna infört heltäckande strategier för att stärka motståndskraften i sina leveranskedjor. Detta är nästan dubbelt så många som bland de företag som ligger efter, de så kallade "eftersläntrarna". En central framgångsfaktor är att strategierna får stöd på styrelsenivå och sprids genom hela organisationen.

Proaktiva åtgärder istället för krishantering

Medan många företag fokuserar på reaktiva åtgärder vid störningar, väljer de mest framgångsrika att arbeta proaktivt. Ledarna lägger större vikt vid att förhindra problem än att enbart hantera konsekvenserna. De prioriterar åtgärder som kan minska risker i förväg, såsom att analysera nyckeltal kopplade till lokala inköp och leverantörers prestationer.

Teknikens roll i att skapa motståndskraft

Teknik spelar en viktig roll i att stärka leveranskedjor. Nästan två tredjedelar av de framgångsrika företagen använder verktyg för att skapa bättre insyn i sina leveranskedjor. En särskild skillnad är användningen av artificiell intelligens (AI), där ledarna ser AI som en nyckel till att förbättra riskövervakning och synlighet i hela kedjan.

Tre steg mot starkare leveranskedjor

Rapporten ger tre rekommendationer för att bygga motståndskraftiga leveranskedjor:

  1. Gör leveranskedjan till en strategisk fråga på högsta nivå.
  2. Använd effektiva styrmedel och säkerställ att de genomförs konsekvent.
  3. Utnyttja AI och digitala lösningar för att skapa långsiktig konkurrenskraft.

Ständig anpassning krävs för att möta nya risker

Störningar har blivit en permanent del av affärslandskapet. För att möta dessa utmaningar krävs att företag kontinuerligt optimerar sina processer och inför proaktiva strategier för riskhantering i leveranskedjan.

Källa: Oliver Wyman