Mathem centraliserar lagerverksamheten till Stockholm – omfattande nedskärningar i Göteborg och Malmö

Centraliseringen av lagerverksamheten kommer att påbörjas under september och stängningen av lagren kommer att ske senast 31 oktober i Göteborg och 30 november i Malmö. Bild: Mathem

Mathems moderbolag Oda Group har inlett en företagsrekonstruktion för att säkra bolagets långsiktiga finansiella stabilitet. Samtidigt centraliseras Mathems lagerverksamhet till det automatiserade lagret i Larsboda, Stockholm. Flytten innebär att lagren i Göteborg och Malmö stängs, vilket medför att totalt 300 anställda förlorar sina jobb.

Oda Group har ansökt om företagsrekonstruktion för Mathem. Detta ska ge bolaget möjlighet att omstrukturera sina kostnader och förbättra sin finansiella situation. Företagsrekonstruktionen, som beräknas ta mellan tre och sex månader, ska inte påverka Mathems kunder eller den dagliga verksamheten.

Samtidigt genomförs en omfattande förändring av online-företagets logistik. All lagerverksamhet i Göteborg och Malmö flyttas till det automatiserade lagret i Larsboda, Stockholm. Ordrar från södra och västra Sverige kommer fortsatt att levereras till kunder, men hanteras först i Larsboda innan de transporteras till distributionscentraler i Malmö och Göteborg. Företagets distributionsverksamhet i dessa städer, där chaufförerna ingår, ska heller inte påverkas av förändringarna, uppger företaget.

Centraliseringen av lagerverksamheten förväntas ge betydande effektivitetsvinster. Genom att använda automationen i Larsboda hoppas bolaget minska kostnaderna och öka den operativa effektiviteten, vilket ses som avgörande för att Mathem ska kunna bli självfinansierat senast år 2026.

Stängningen av lagren i Göteborg och Malmö innebär att 150 anställda i respektive stad sägs upp. Fackliga förhandlingar om uppsägningarna har inletts. Chris Poad, vd för Oda Group, uttrycker att det är en svår men nödvändig åtgärd för att säkra Mathems framtid.

– Det är alltid en tung situation när duktiga medarbetare påverkas. Vi arbetar för att stötta de som berörs och genomföra förändringarna på ett respektfullt sätt, säger Poad.

Den pågående omorganisationen av Mathem fortsätter parallellt med dessa förändringar. Syftet är att ytterligare integrera Mathem med Oda, vilket innebär nedskärningar i tjänstemannaroller och förändrade rapporteringsvägar.

Centraliseringen av lagerverksamheten inleds i september. Lagret i Göteborg stänger senast den 31 oktober och lagret i Malmö stängs senast den 30 november.