Dubblad ökning i trafikdödsfall jämfört med tidigare fyramånadersperiod

Vårby. Foto: Stina Wickenberg

Under sommarperioden har 98 personer avlidit i vägtrafiken, enligt preliminära uppgifter från Transportstyrelsen. Av dessa var hälften oskyddade trafikanter, inklusive motorcyklister och cyklister. Jämfört med föregående fyramånadersperiod, januari-april, då 43 personer omkom, visar det en tydlig ökning i dödsfall.

Mellan maj och augusti registrerades också 1 152 skadade, varav 144 blev svårt skadade och 1 008 lindrigt skadade. Bland de omkomna under perioden var 23 motorcyklister och 14 cyklister.

Hittills i år har totalt 141 personer avlidit i vägtrafiken, vilket är något lägre än de senaste två åren. Av de omkomna har drygt hälften färdats i personbil. Bland de avlidna i år har 61 personer varit 65 år eller äldre, medan 4 var under 18 år.

– Sommaren har bjudit på relativt fint väder vilket ökar antalet oskyddade trafikanter på våra vägar. Ett högre antal gör att antalet olyckor ökar. Oskyddade trafikanter är extra utsatta eftersom de är just oskyddade. Det är främst svåra olyckor med motorcykel och cykel som ökar under sommaren, säger Staffan Berge, statistiker vid Transportstyrelsen.

I augusti rapporterades 19 dödsfall i vägtrafiken. Av de omkomna färdades 8 i personbil och resterande var oskyddade trafikanter. Bland de omkomna var 14 män och 5 kvinnor. Detta är en minskning jämfört med augusti 2023, då 23 personer omkom, och augusti 2022, då 24 personer dog.

I augusti skadades 144 personer svårt och 1 008 personer lindrigt.

b
Under augusti miste 19 personer livet i väg trafiken. Grafik: Transportstyrelsen

Källa: Trafikverket