Hamnsamarbete för Ukrainas återhämtning – Stockholms Hamnar får stöd av Svenska Institutet

Stockholms Hamnar har fått stöd från Svenska Institutet för att samarbeta med ukrainska hamnar. Foto: Byline: Stockholms Hamnar/Ports of Stockholm

Stockholms Hamnar har nu beviljats stöd från Svenska Institutet inom ramen för Ukraine Cooperation Programme för att samarbeta med ukrainska hamnar. Projektet syftar till att stärka dessa hamnars kapacitet och skapa en grund för integrering i EU:s transportnätverk (TEN-T). Det blir en viktig del av Ukrainas framtida handel och återhämtning efter kriget.

 Tillsammans med andra beviljade projekt inom Stockholms stad och inom ramen för Ukraine Cooperation Programme har Stockholms Hamnar nu möjlighet att bidra med expertis för att öka de ukrainska hamnarnas effektivitet och skapa förutsättningar för en starkare framtida handel.

"Genom att stötta Ukrainas hamnar i deras anpassning till EU-standarder hoppas vi skapa en hållbar grund för ökat regionalt samarbete och framtida handel", säger Jens Holm, styrelseordförande i Stockholms Hamn.

Projektet, som kallas IntegraPorts, genomförs i samverkan med advokatfirman Interlegal i Ukraina och Baltic Ports Organization (BPO), och omfattar en rad aktiviteter. Bland annat planeras en behovsanalys, utbildning i att söka EU-medel och utbyte genom studiebesök i en Östersjöhamn.

Det beviljade stödet uppgår till 200 000 kronor och projektet löper från november 2024 till oktober 2025.

Ukraina ansökte om EU-medlemskap i februari 2022 och beviljades EU-kandidatstatus i juni 2022. I december 2023 beslutade EU:s ledare att inleda anslutningsförhandlingar. Den ukrainska transportinfrastrukturen och dess hamnar har inkluderats i EU:s nya reviderade policy för det Trans-Europeiska Transportnätverket (TEN-T).

Källa: Stockholms hamnar