Saab testar satellit för ny global sjöfartsstandard

I det femåriga projektet har en rymdplattform tagits fram i form av en nanosatellit i 3U-storlek, med en volym på tre kubikdecimeter – ungefär lika stor som ett mjölkpaket.  Foto: Casey Horner/Unsplash
I det femåriga projektet har en rymdplattform tagits fram i form av en nanosatellit i 3U-storlek, med en volym på tre kubikdecimeter – ungefär lika stor som ett mjölkpaket. Foto: Casey Horner/Unsplash

Framtidens sjöfartskommunikation är här. VDES ger upp till 32 gånger mer bandbredd än dagens AIS-system och möjliggör dessutom tvåvägskommunikation med satelliter. I ett projekt finansierat av Trafikverket har VDES-transpondrar, både på land och till sjöss, nu framgångsrikt kommunicerat med en svensk testsatellit.

I slutet av 1990-talet utvecklades transponderteknologin AIS för att öka säkerheten till sjöss. Med Sverige och Sjöfartsverket som drivande blev den snabbt en internationell standard och sedan 2002 har det varit ett krav att alla fartyg över 300 bruttoton, som är handelsfartyg under SOLAS konventionen (passagerarfartyg, tankers, container fartyg) ska ha AIS installerat.

Trots att AIS har varit en framgångsrik lösning, har tekniken nått sin kapacitetsgräns. I högtrafikerade vatten räcker inte bandbredden till, vilket skapat ett behov av en ny lösning. Därför har sjöfartsbranschen under flera år arbetat för att utveckla en ny global standard – VDES (VHF Data Exchange System). På Saab har man under fem år arbetat med tekniken i demonstrationsprojektet VDES ombord på en 3U nano-satellit som finansierats av Trafikverket.

– VDES handlar inte bara om att öka bandbredden och få till nya frekvenser, det möjliggör också tvåvägskommunikation globalt. På Saab har vi länge utvecklat skeppstranspondrar och basstationer för AIS. Nu har vi tagit tekniken till rymden och skapat en ”flygande basstation” Det gör det möjligt att kommunicera över horisonten och nå fartyg på extremt långa avstånd, säger Andreas Fredmer, projektledare på Saab.

I det femåriga projektet har man utvecklat en rymdplattform i form av en nanosatellit i 3U-storlek, med en volym på 3 kubikdecimeter – ungefär stor som ett mjölkpaket. I november 2023 skickades satelliten ut i rymden och placerade sig i omloppsbana runt jorden.

– Vi började att göra tester för AIS-mottagning. Transpondrar runt om i världen skickade signaler så vi kunde konstatera att envägskommunikation fungerade. Efter det skickade vi signaler på de nya VDES-frekvenserna från satelliten till vår basstation i Linköping.  Även fartyg, som Stena Germanica medverkade i testerna.

Testerna gick bra, uppfyllde alla mål, och visade att VDES-tekniken kommer att medföra viktiga förbättringar för maritim trafiksäkerhet och för navigationsstöd. Det öppnar exempelvis upp för ruttoptimering, vilket kan ge stora bränslebesparingar.

– Vi kunde även pröva att testa lite olika typer av tjänster som finns i IMO-standarden. Tanken med det var att visa att det går att använda systemet med satelliten som testbädd, säger Andreas Fredmer och fortsätter:

– Vi genomförde bland annat ett test för navigationsvarningar, där ett varningsmeddelande skickades från satelliten till flera mottagare, inklusive Stena Germanica. Tanken är att ett fartyg ska kunna ta emot varningar även när det är utom räckhåll för signaler från kusten. Testet visade hur satellitsystemet effektivt kan överföra viktig navigationsinformation till fartyg i realtid.

VDES-systemen kan också ta emot AIS-signaler, vilket innebär att övergången till nya frekvenser och tjänster blir enkel. Så när kan VDES etableras på allvar på marknaden?

– I maj ska IMO fatta beslut om att VDES kan införas som ett alternativ till AIS och för att på lite längre sikt bli obligatorisk. För fartyg finns redan VDES transpondrar, men för rymddelen är fortfarande VDES transpondrar i ett demonstrationsstadium och de måste anpassas för att kunna börja masstillverkas. Om systemet ska ha en täckning runt hela jorden krävs någonstans mellan 24 och 100 satelliter, säger Andreas Fredmer.

Källa: Lighthouse