Banbrytande fartyg från Stena - Hybridfartyg med vingsegel

Fartyget Stena Futuro är ännu inte i produktion, men planeras att bli en del rederiets framtida fartygsflotta. Foto: Sten Line
Fartyget Stena Futuro är ännu inte i produktion, men planeras att bli en del rederiets framtida fartygsflotta. Foto: Sten Line

Stena Line har utvecklat ett nytt konceptfartyg med målet att minska energiförbrukningen med 20 procent. Fartyget, kallat Stena Futuro, bygger på en optimerad design, hybridteknik och energieffektiva system. Förutom batteridrift och ett luftsmörjningssystem testas även vingsegel i samarbete med RISE. Resultaten visar potential för betydande bränslebesparingar. 

Stena Futuro är ett 240 meter långt RoRo-fartyg avsett för transport av semi-trailrar och bilar. Det har utvecklats som en del av rederiets mål att minska koldioxidutsläppen med 30 procent till 2030.

– Uppdraget är att utveckla ett så effektivt och konkurrenskraftigt fartyg som möjligt för en specifik lastkapacitet, med dagens tillgängliga teknik. Målet är att fartyget ska ha den lägsta bränsleförbrukningen på marknaden, säger Nicolas Bathfield, projektledare på Stena Teknik.

Låg vikt och ny teknik

Fartygets design bygger på låg vikt och strömlinjeformade former för att minska motståndet i både vatten och luft. Ett luftsmörjningssystem med mikrobubblor ska minska friktionen mot vattnet. Spillvärme från motorerna ska återvinnas för uppvärmning och elproduktion ombord.

Fartyget ska drivas med hybridteknik där batterier kompletterar motorer som kan använda olika bränslen. Det möjliggör delvis eldrift, bland annat vid hamnmanövrar. Solpaneler planeras bidra till elförsörjningen.

Nedfällda vingar. Foto: Stena Line

Vingsegel klarar tester

Fyra 40 meter höga vingsegel ingår i konceptet. De kan fällas ned och har testats tillsammans med RISE. Simuleringarna visar att seglen kan bidra till upp till 15 procent lägre bränsleförbrukning, utan att påverka manövrerbarheten negativt.

– Testerna visade att Stena Futuros segel potentiellt kan ge upp till 15 procent bränslebesparing. Vi bekräftade också att fartyget klarar alla krav på stabilitet och manövrerbarhet vid till exempel plötsliga vindförändringar eller snabba kursändringar, säger Nicolas Bathfield.

Fartyget är ännu inte i produktion, men konceptet väntas få betydelse för framtida tonnageplanering.