När transportutbildningen på Malgomajskolan i Vilhelmina, hotades av nedläggning blev protesterna massiva. Nu har Södra Lapplands Gymnasieförbund beslutat att utbildningen ska vara kvar.
– Det är positivt både för näringslivet, branschen och unga som nu kan utbilda sig i sitt närområde, säger Christoffer Hälldal, projektledare på TYA.
I april 2024 hotades transportutbildningen på Malgomajskolan av nedläggning. Beslutet ledde till massiva protester, bland annat genom en manifestation på orten. Beslutet pausades i oktober samma år för att utredas vidare, och nu har Södra Lapplands Gymnasieförbund beslutat att utbildningen ska vara kvar.
– Det känns jättebra. Sedan nedläggningsbeslutet har vi löpande haft goda, konstruktiva dialoger med beslutsfattare inom såväl Vilhelmina kommun som gymnasieförbundet, säger Christoffer Hälldal.
TYA har också varit en del av den processgrupp som jobbat med att utreda förutsättningarna för utbildningen och möjliga samverkansformer mellan skola och bransch.
– Ett lyckat initiativ som jag hoppas fler kommuner och förbund tar efter när man befinner sig i ett ekonomiskt ansträngt läge, innan man tar beslut om att lägga ner utbildningar.
Populär utbildning bland unga
Det behövs långsiktiga beslut för att säkerställa inlandets framtid, utveckling och framtidstro. I denna ekvation ingår en populär utbildning bland ungdomar, med hög utbildningskvalitet som genererar anställningsbara lastbilschaufförer.
– En nedläggning innebär ofta en kortsiktig besparing då transporter är helt avgörande för att samhället och ekonomin ska fungera. Det riskerar också att öka avfolkningen av Västerbottens inland samtidigt som kommunerna tappar viktiga skattebetalare, säger Christoffer Hälldal.
Beskedet är ett positivt beslut för näringslivet, transportbranschen och inte minst de ungdomar som drömmer om att bli lastbilschaufförer.
– Det visar på den positiva kraft som blir när näringsliv och kommun har konstruktiva dialoger. Nu är det dock viktigt att det sker en verklig satsning på transportinriktningen, så att eleverna får en kvalitativ utbildning och kan gå ut i anställning, avslutar Christoffer Hälldal.
Källa: TYA