Södertälje vill ta ledartröjan inom hållbara godstransporter. Under ett seminarium nyligen på Södertälje Science Park samlades stadens största företag, transportaktörer och markägare för att diskutera projektet Hållbar Godslogistik. Målet är fossilfri logistik till 2030, med stöd från EU:s fond för ett sammanlänkat Europa. Förstudier om järnväg, hamninfrastruktur och elförsörjning har redan genomförts.
Under seminariet deltog representanter från stadens största industrikoncerner, transportföretag och markägare. Intresset för initiativet var stort. Bakom projektet står Södertälje kommun och Södertälje Hamn, som under 2023 beviljades 11 miljoner kronor från EU:s fond Connecting Europe Facility.
Målet är att förbättra infrastrukturen för godsflöden och på sikt skapa ett fossilfritt logistiksystem i Södertälje. I förstudier har bland annat elektrifierade järnvägsspår, förstärkta kajer och elanslutning för fartyg undersökts.
– Nu tar vi nästa steg i det här projektet, som har som mål att skapa en fossilfri och hållbar godslogistik i Södertälje till 2030. Vi träffade kommunens största företag och diskuterade vad de behöver och vad som krävs för att på ett hållbart sätt sätta planerna i verket, säger Mats Johannesson, samhällsbyggnadsstrateg på Södertälje kommun.
Starka siffror för export från Södertälje
Seminariet betonade projektets potential att stärka Södertäljes roll i både regional och nationell logistik. Trots att kommunen rymmer cirka en procent av Sveriges befolkning, står stadens näringsliv för omkring 10–13 procent av landets exportvolym, enligt sammanräknade uppgifter från deltagande företag.
– Den här första sammankomsten visade hur stort intresset är och att vi är på rätt väg. Projektet skapar möjligheter för regionen att växa och förutsättningar för fler att välja Södertälje. Det är bra för alla här, säger Mats Johannesson.
Källa: Södertälje kommun