Gävle Hamn expanderar - fördubblat tågspår för godstransport i container

Dubbelt så snabb hantering av tågets godsvagnar. Foto: nikko osaka/unsplash

Gävle hamn svarar på den ökade efterfrågan för godstransport i containrar genom att utöka sin terminalkapacitet. Terminaloperatören Yilport har fördubblat tågkapaciteten genom att lägga till två nya järnvägsspår på containerterminalen.

Det pågående projektet startades i september och avslutades under fjärde kvartalet 2023. Det innebär att fyra järnvägsspår nu är tillgängliga på terminalområdet. Kajen vid containerterminalen sträcker sig över 330 meter, vilket kräver att tåg som är omkring 600 meter långa delas upp på två spår. Genom att dubblera kapaciteten kan nu 1,2 km långa tåg hanteras på fyra spår. Godset som lossas och lastas på Gävle hamns containerterminal når hela Sverige, från Malmö i söder till Piteå i norr.

En betydande del av hamnens strategi är att följa den nationella godstransportstrategin och uppnå klimatmålen. Detta inkluderar en övergång av gods från vägtransporter till järnväg och sjöfart. Genom att öka tågkapaciteten skapas ökade möjligheter för en sådan överflyttning.